Initialele denumirilor celor doua aliante participante la alegeri, prima de factura electorala, Uniunea Nationala PSD+PUR, iar cealalta politica - Alianta "Dreptate si Adevar" PNL-PD, au devenit surse de inspiratie pentru liderii acestora, care inventeaza tot felul de cuvinte batjocoritoare unii la adresa celorlalti.

Liderii celor doua aliante s-au inscris intr-o intrecere neoficiala a jocurilor de cuvinte, incercand sa "dezlege" cu creionul si cu guma de sters rebusurile, integramele si anagramele inspirate din denumirile UN PSD+PUR si D.A. PNL-PD. Cel care a deschis "jocul" a fost candidatul Aliantei la Presedintie, Traian Basescu. La scurt timp de la semnarea intelegerii dintre pesedisti si umanisti, presedintele democrat vorbea in batjocura de adversarii sai politici, traducand denumirea Uniunii Nationale PSD+PUR prin UN PSD "cruce" PUR. Traducerea lui Basescu a facut cariera printre membrii si simpatizantii PD si PNL, care o folosesc mai tot timpul in campania electorala. Un alt "rebusist" inspirat al Aliantei este vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur. Acesta a gasit o noua expresie de a lua in deradere titulatura aliantei pesedisto-umaniste, vorbind adesea de "Nationala Uniune NU PSD+PUR".

DA, in felurite chipuri!

Pesedistii nu s-au lasat mai prejos si si-au pus mintea la contributie pentru a demonstra ca si ei pot dezlega rebusul initialelor politice. Candidatul UN PSD+PUR la Presedintie, Adrian Nastase, foloseste tot mai des formula Alianta PNL "minus" PD pentru a-si ridiculiza adversarii si in special pe democrati. Tot presedintele PSD a lansat la Galati celebra expresie "Alianta PA", in loc de "Alianta DA", salutandu-i "politicos" pe liberali si democrati.
Ceilalti lideri social-democrati apeleaza si ei la interpretari care de care mai pitoresti. Cand vine vorba de "D.A." - "Dreptate si Adevar" din titulaura Aliantei PNL-PD, prescurtarea in varianta pesedista este de-a dreptul morbida: DA - Dezastru si Anarhie! De altfel, aceasta interpretare rebusistica este utilizata si in comunicatele de presa ale PSD+PUR atunci cand se face comparatia cu rezultatele guvernarii anterioare, din 1996-2000, la care au participat liberalii si democratii.
Exista, insa, si lideri ai PSD total neinspirati, care vorbesc despre contracandidati extrem de simplist. Ei se marginesc sa spuna "D punct, A punct", cand se refera la DA-ul Aliantei.