Asezat pe pozitia de forta a celei mai puternice organizatii din tara, PSD Constanta cere nu mai putin de trei ministere in viitorul guvern social-democrat. Prim-vicepresedintele Nicusor Constantinescu a declarat vineri, in cadrul Comitetului Executiv, ca nu este vorba despre simple pretentii, ci de interese locale prioritare, care tin de dezvoltarea zonei. De pe aceeasi pozitie de forta, PSD Constanta a reusit sa transforme in istorie asa-numitul grup de la Cluj, unul din polii puterii in partid, dupa ce a reusit sa-l convinga pe Mircea Geoana sa dizolve conducerea organizatiei. Nicusor Constantinescu i-a "facut" astfel pe Vasile Dancu si Ioan Rus, care dupa ani buni se vad inlocuiti din postura de eminente cenusii ale PSD de catre mult mai alesii lor colegi de la Constanta.
"Organizatia Constanta este prima organizatie PSD ca numar de voturi obtinute la alegerile locale. Este o premiera in istoria PSD. Ne asteptam sa avem o reprezentare pe masura in viitorul guvern al Romaniei", a declarat Nicusor Constantinescu. Liderul PSD a adaugat ca nu este vorba despre niste simple "pretentii", ci de interese locale foarte importante, legate in special de turism, tinandu-se cont de specificul zonei. "Este evident ca trebuie sa avem un cuvant important de spus in turism. Turismul este prima directie. Mediul este o alta componenta importanta care ne intereseaza si, de asemenea, transportul in portul Constanta", a precizat Constantinescu, indicand astfel rasplata pe care o doreste PSD Constanta pentru succesul din alegeri. Prim-vicepresedintele social-democratilor de la malul marii a adaugat ca nu exista nici o persoana nominalizata pentru preluarea acestor functii.

Geoana promisese un post de ministru, Constantinescu cere mai multe

Pretentiile lui Nicusor Constantinescu ii cam forteaza mana lui Mircea Geoana, care anunta cu o zi inainte ca va oferi constantenilor doar un post de ministru in viitorul guvern si asta doar daca vor repeta si la alegerile parlamentare figura frumoasa de la locale. "In mod cert va exista. Daca cei de la Constanta care au facut o performanta extraordinara, vor avea si la parlamentare un scor similar, atunci veti avea un ministru din Constanta", a declarat Geoana. Ramane de vazut cine va avea castig de cauza, desi este logic ca partile sa se impace asupra variantei de mijloc, iar Constanta sa dea viitorului (presupus) guvern PSD mai multi ministri.

Ion Iliescu s-a razbunat pe Vasile Dancu

Cea mai importanta miscare a lui Nicusor Constantinescu a fost insa decapitarea liderilor de la Cluj, Vasile Dancu si Ioan Rus, dupa ce l-a convins pe Mircea Geoana, care ezita in luarea unei masuri radicale, sa dizolve conducerea organizatiei PSD Cluj. Liderii PSD Constanta pot acum sa preia linistiti golul de influenta lasat de clujeni, Nicusor Constantinescu si Radu Mazare devenind astfel printre cei mai puternici oameni din formatiunea social-democrata. Alaturi de Constantinescu au cerut categoric dizolvarea birourilor organizatiilor care au obtinut sub 20% Marian Oprisan de la Vrancea, Liviu Dragnea de la Teleorman si Viorel Hrebenciuc. Surprinzator, Ion Iliescu s-a pozitionat de partea moderatilor, alaturi de Mircea Geoana si Miron Mitrea, care nu au fost de acord cu demiterile. Cu toate acestea, forta argumentelor aduse de cele mai performante organizatii din tara a primat, iar conducerea PSD a decis reorganizarea a opt organizatii judetene: Brasov, Cluj, Bihor, Neamt, Mures, Alba, Arad si Giurgiu.

Indisciplinatii vor fi dati afara din partid - a anuntat Geoana

Interesant este ca Ion Iliescu a cerut in locul demiterilor o analiza profunda, care sa fie discutata alta data si s-a aratat reticent fata de dizolvarea filialelor. Presedintele de onoare a declarat ca toate organizatiile ar trebui sa-si faca un bilant dupa aceste alegeri, fiind sustinut si de Miron Mitrea, care a argumentat si el ca nu ar fi suficient timp ca aceste organizatii sa se repuna pe picioare, cu noii sefi, pana la debutul noii campanii. Se pare insa ca, pana la urma, a fost o noua manevra geniala marca Iliescu, care a scapat de incomodul Dancu, singurul pesedist care i-a cerut public demisia dupa ce fostul sef de stat a votat anul trecut impotriva motiunii PSD. "Iliescu se simte acum razbunat: e chit cu Dancu, care i-a cerut demisia anul trecut dupa ce a votat impotriva motiunii de cenzura a PSD", a declarat un vicepresedinte. In alta ordine de idei, Comitetul Executiv a votat vineri in unanimitate ca cei care pe viitor vor face declaratii impotriva partidului sa fie exclusi. "Cine nu este disciplinat in probleme de comunicare si de loialitate fata de partid in perioade de razboi, in perioada de campanie, trebuie sa respecte consecintele acestor acte de indisciplina. Punct". Intrebat cine ar fi pasibil de aceste sanctiuni, presedintele PSD a spus ca nu s-a vorbit despre persoane in acest moment. "Asteptam provincia", a mai spus Geoana ironic.