Social-democratii cer PD ca, in termen de 24 de ore, sa isi retraga toti reprezentantii numiti pe criterii politice in structurile locale ale institutiilor de stat. Potrivit lui Cristian Diaconescu, liberalii si democratii doresc ca, la un moment "mai prielnic", sa reoficializeze existenta Aliantei.
Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a mentionat ca social-democratii estimeaza ca PD ar detine cateva mii de astfel de reprezentanti, care ar gestiona, la nivel local, interesele tarii conduse de un Guvern impotriva caruia PD a initiat o motiune de cenzura. Cerand retragerea reprezentantilor PD din structurile locale, Diaconescu a apreciat ca o astfel de pozitie luata de democrati ar constitui "o clarificare" din partea PD. Iar o astfel de clarificare este necesara, potrivit social-democratului, in conditiile in care PD pe de o parte detine reprezentanti in structurile de stat conduse de Guvernul Tariceanu, iar pe de alta parte initiaza o motiune de cenzura impotriva Cabinetului.
Reactia social-democratilor vine dupa ce presedintele PD, Emil Boc, s-a referit la o anumita intelegere intre social-democrati si liberali. Liderul PD spusese ca are informatii ca protocolul ar contine clauze care prevad, intr-o prima faza, cooptarea PSD la nivelul esalonului doi - secretari de stat, sefi de agentii, sefii de servicii deconcentrate - si cooptarea ulterioara de ministri la guvernare.

"O situatie toxica, anormala"

Social-democratii mai solicita democratilor si liberalilor sa isi asume "transparent" functionarea in continuare a Aliantei D.A., care continua sa existe, cel putin din punct de vedere juridic, intrucat Protocolul Aliantei nu a fost denuntat la Tribunal de niciunul dintre cele doua partide. In sprijinul acestor afirmatii, Diaconescu a spus ca actualul Guvern functioneaza pe baza Programului de guvernare al Aliantei D.A., iar Calin Popescu-Tariceanu a fost desemnat ca prim-ministru de catre presedintele Traian Basescu, nu ca reprezentant al PNL, ci ca reprezentant al Aliantei. Pe de alta parte, vicepresedintele PSD si-a exprimat rezerva in ceea ce priveste denuntarea de catre vreunul dintre cele doua partide a Protocolului Aliantei D.A., argumentand ca atat PNL, cat si PD nu au niciun interes in acest sens, intrucat "doresc sa isi exercite in continuare puterea", urmand ca, la un moment "mai prielnic", sa reoficializeze existenta Aliantei D.A. "Ne aflam intr-o situatie toxica, anormala", a mai spus Diaconescu, referindu-se la faptul ca Guvernul functioneaza pe baza unui program comun al PD si PNL, iar PD a initiat o motiune de cenzura la adresa acestui guvern.