Scenariile postelectorale de formare a Guvernului nu ii preocupa numai pe actorii politici romani. “Economist Intelligence Unit“, unitatea de cercetare a saptamanalului britanic “The Economist“, a publicat zilele acestea un nou raport estimativ in care se afirma ca, desi sondajele de opinie sugereaza o cursa prea stransa pentru a se face o prognoza, “un castig la limita pentru PSD este mai probabil“.
Exista trei scenarii postelectorale, scrie “Economist Intelligence Unit“, fiecare cu propriile implicatii pentru evolutia Romaniei pe termen mediu. Primul, Alianta D.A. PNL-PD castiga Presedintia si formeaza Guvernul. Al doilea, PSD castiga Presedintia si isi mentine majoritatea in Parlament, si al treilea, Presedintia si Parlamentul sunt controlate fiecare de cate una din parti, ceea ce ar insemna o perioada de coabitare fara precedent pentru Romania.
In opinia “Economist Intelligence Unit“, scenariul al doilea cu o victorie PSD pe toata linia ar fi cel mai probabil, iar cel mai putin probabil ar fi cel al coabitarii. Indiferent de cine va castiga viitorul Guvern, va actiona sub constrangerile severe impuse de obiectivul national de aderare la UE in 2007, astfel ca diferentele ideologice dintre partide vor avea, probabil, o influenta mica asupra politicilor la guvernare.

Lupta stransa

Cu toate acestea, scrie “Economist Intelligence Unit“, perspectivele sub cele trei scenarii sunt diferite: o victorie a PSD va insemna schimbari minimale de politica, principala problema ar fi capacitatea dlui Geoana, considerat de catre “Economist Intelligence Unit“ ca fiind membru al aripii reformatoare din PSD, de a rezista presiunilor din partea vechii garzi care i-ar cere sa incetineasca reforma. Problema frictiunilor interne va fi multiplicata intr-o administratie a Aliantei “Dreptate si Adevar“. PD-ul lui Traian Basescu se afla ceva mai la stanga spectrului politic decat PNL, partenerul sau de coalitie, iar acest lucru sporeste riscurile unor neintelegeri in ceea ce priveste problemele politice cruciale.

Previziuni asupra reformei fiscale si a coruptiei

Principala diferenta dintre ofertele candidatilor cei mai importanti in ceea ce priveste politica economica se refera la propunerile privind reforma fiscala, iar “Economist Intelligence Unit“ scrie ca Alianta D.A. doreste reduceri fiscale mai mari decat cele propuse de PSD, care au fost deja puse sub semnul intrebarii de catre FMI, dar - scrie “Economist Intelligence Unit“ - de indata ce cheltuielile la buget cresc pe masura ce campania de aderare la UE inainteaza, nu este greu de intrevazut ce va urma. Cu alte cuvinte, propunerile de reducere a fiscalitatii inaintate de Alianta ar fi nerealiste.
In sfarsit, in ceea ce priveste coruptia, “Economist Intelligence Unit“ scrie ca exista putine indicatii in campania electorala a Aliantei sau in istoria partidelor componente care sa sugereze ca actuala coruptie va fi substantial redusa sub tutela sa. Se poate spune mai degraba, conchide “Economist Intelligence Unit“, ca aceasta problema a coruptiei va ramane una endemica in Romania in viitorul previzibil.

Nastase vede un Guvern monocolor al PSD

Scenariile electorale sunt insa sustinute si pe plan intern, unde principalele partide si-au facut deja unele calcule sau impun unele conditii ante-alegeri. Dupa ce Traian Basescu a declarat ferm ca respinge orice intelegeri cu PSD si PRM, iar presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, si deputatul Adrian Severin au sustinut necesitatea unei guvernari a PSD cu sprijinul unor factiuni din PNL, premierul Adrian Nastase avanseaza un alt fel de posibil scenariu. “Uniunea Nationala PSD+PUR spera in obtinerea unui scor electoral care sa ii permita formarea unui Guvern monocolor“, a declarat el luni seara la Suceava.
“Ne propunem sa castigam o majoritate care sa ne permita formarea unui Guvern monocolor, iar in cazul in care nu vom obtine o astfel de majoritate, in functie de rezultatul alegerilor, vom vedea care este solutia cea mai buna pentru tara“, a precizat premierul.

FOTO: Nastase spera sa nu aiba nevoie sa caute aliati pentru partid