Liderii social-democrati s-au reunit ieri in sedinta Biroului Permanent National, pentru a stabili ce strategie vor aplica in conditiile in care ruptura dintre PNL si PD este tot mai evidenta. Inainte de inceperea sedintei, deputatul PSD Victor Ponta a declarat ca principalul punct pe ordinea de zi il reprezinta discutiile privind "demisia Guvernului Aliantei D.A.". Dupa incheierea lucrarilor BNP, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca formatiunea sa va avea in vedere criterii precum profesionalismul, eficienta, flexibilitatea la acordarea spijinului in Parlament pentru Guvernul restructurat, insa nu a reluat ideea ca ministrii PD sa nu mai fie in viitorul Cabinet. Diaconescu a reiterat pozitia potrivit careia PSD nu va intra la guvernare alaturi de PNL sau PD. Diaconescu a mai spus ca PSD nu a fost consultat pe tema restructurarii si ca PSD nu a fost invitat la guvernare de nici unul dintre partidele Coalitiei. Pe de alta parte, senatorul PSD Nicolae Vacaroiu parea mai bine informat asupra intentiilor premierului. "Deocamdata, inteleg ca face un guvern restructurat cu 15 ministere. Mai departe, vedem ce va iesi. Sigur va fi un guvern minoritar si va avea cu siguranta nevoie de sprijin. Depinde de calitatea proiectelor de lege", a declarat presedintele Senatului.
Referitor la o posibila motiune de cenzura, Ponta a precizat ca PSD are pregatit textul, iar acesta cuprinde cele 24 de domenii ale Executivului. Si daca in privinta sustinerii (sau nu) a unui guvern, cu sau fara democrati in componenta, PSD nu este inca prea edificat, in schimb, in ceea ce priveste demersul de suspendare a presedintelui, PSD isi mentine pozitia ferma. In opinia lui Ponta, presedintele Romaniei trebuie suspendat "si trebuie sa plateasca pentru incalcarile de Constitutie".

Tariceanu, refuzat

Daca social-democratii sustin ca nu au fost consultati de premier pe tema restructurarii, in schimb conservatorii declara ca au primit propunerea de a face parte din noul Cabinet restructurat.
Presedintele PC, Dan Voiculescu, a afirmat ca formatiunea pe care o conduce nu intentioneaza sa faca parte din acest guvern. "Noi am propus un guvern monocolor PNL, avand in vedere nevoia de responsabilitate. Romania trebuie sa stie cine are responsabilitatea si meritul pentru o anumita stare de lucruri", a aratat Voiculescu, adaugand ca acest fapt nu inseamna ca PC nu ar acorda votul de incredere unui Cabinet restructurat din care fac parte si 1-2 ministri ai UDMR.