Vicepresedintele PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a declarat sambata ca afirmatiile facute de vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, comisar pentru Justitie, Libertate si Securitate cu privire la ministrii Monica Macovei si Vasile Blaga sunt "inadmisibile si contrariante", constituind un amestec in afacerile interne ale Romaniei. Declaratia lui Diaconescu vine la putin timp dupa ce Mircea Geoana se arata mult mai impaciuitor, sustinand ca aprecierile lui Frattini ar fi fost exact la fel pentru orice alt ministru roman, din considerente de politete diplomatica. Iar daca liderii PSD se contrazic intre ei, la fel face si partidul, in ansamblul deciziilor sale. Social-democratii au afirmat ca vor introduce o motiune de cenzura impotriva Guvernului chiar daca Tariceanu isi va restructura cabinetul, eliminand, in plus, ideea sustinerii vreunui Executiv minoritar PNL.
Senatorul Cristian Diaconescu i-a solicitat premierului Calin Popescu Tariceanu sa se pronunte "in legatura cu acest gen de conduita a unui functionar european", dupa ce comisarul Frattini s-a declarat fatis de partea ministrilor democrati Macovei si Blaga. "Orice cetatean care stie ce a spus domnul Frattini poate considera ca, in Romania, din punctul de vedere al Uniunii Europene, nu mai este necesar sa avem Senat sau Parlament. In mandatul sau, nici un functionar european nu trebuie sa se amestece in afacerile interne politice ale unei tari, asa cum face domnul Frattini", a afirmat vicepresedintele PSD. Diaconescu a mai spus ca "domnul Frattini este incoerent referitor la aprecierile asupra justitiei din Romania, una declarand in 2004 si alta in prezent". In privinta guvernarii actuale, senatorul PSD a dat, involuntar, o mostra a incoerentei de care vorbea anterior, aratand ca partidul sau nu va renunta la motiunea de cenzura impotriva Executivului, chiar daca Tariceanu va prezenta un guvern restructurat pana pe 21 martie, adica dead-line-ul dat de social-democrati liberalilor. Consecvent pornirilor contradictorii, Diaconescu l-a mai contrazis o data pe presedintele PSD, Mircea Geoana, care se arata de acord cu o guvernare PNL-UDMR, "o formula mult mai realista pentru o guvernare eficienta pentru urmatorii doi ani, decat un Guvern format numai din liberali, care ar fi supradependent de sprijin parlamentar". Senatorul constantean a venit insa cu o completare care il contrazice pe Geoana, sustinand ca "nu se pune problema ca PSD sa anunte ca va sprijini un Guvern de o anumita coloratura". Dincolo de balbele politice, PSD a prezentat un raport intitulat "Starea de fapt la 75 de zile de la aderare", in care expune situatia catastrofala a Romaniei, asa cum este ea vazuta de social-democrati.

Cu 1,1 miliarde euro date catre UE si doar 100 milioane primite, Romania a devenit contributor net

PSD se arata convins de faptul ca tara noastra va inregistra recordul negativ absolut din intreaga istorie a Uniunii Europene in ceea ce priveste capacitatea de absorbtie a fondurilor europene post-aderare, cu doar 4,4%. Social-democratii ating si latura sensibila a orgoliului national, considerand ca UE si-a cam batut joc de noi atunci cand a inventat un portofoliu "umilitor" pentru un comisar european - "umilitorul portofoliu gaselnita a multilingvismului" - spre deosebire de vesnicii nostri concurenti zonali, Bulgaria si Ungaria, care ar fi primit portofolii cu adevarat importante. PSD remarca, de asemenea, faptul ca Romania a devenit un contributor net la bugetul UE, in conditiile in care plateste o contributie de 1,1 miliarde euro, dar va primi anul acesta doar 100 milioane euro. "Noi subventionam agricultorii francezi, germani, spanioli, greci s.a.m.d., in timp ce un milion de mici agricultori romani risca sa dispara!", se arata in alarmantul document al PSD-ului. Social-democratii aduc in discutie si erorile practicate in politica externa a Romaniei, amintind lipsa unei strategii post-aderare, diferendele cu Bulgaria in urma scandalurilor cu taxa de la Giurgiu si poluarea Dunarii bulgaresti cu petrol, mentinerea taxei de prima inmatriculare auto, refuzul semnarii conventiei privind interzicerea bombelor cu fragmentatie si faptul ca majoritatea statelor UE "ne-au inchis usa in nas pe pietele muncii".