Conducerea Aliantei D.A. a decis ieri sa solicite discutarea in procedura de urgenta la Camera Deputatilor a proiectului de regulament. Aceasta cu atat mai mult cu cat saptamana trecuta incercarile Puterii de a incepe dezbaterile pe acest subiect s-au lovit de motivele procedurale invocate de liderul Camerei, Adrian Nastase, pentru amanarea lor.
Drept urmare, conducerea ADA s-a repliat rapid si a hotarat ca reprezentantii sai in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor sa ceara dezbaterea in procedura de urgenta a proiectului de hotarare privind modificarea regulamentului acestui for legislativ.
Potrivit purtatorului de cuvant al liberalilor, Eugen Nicolaescu, procedura de urgenta inseamna „ca se pot stabili termene pentru dezbateri generale si pentru articole, dar si un termen de circa trei pana la cinci zile pentru dezbaterea integrala a regulamentului“.
O alta masura luata de Consiliul National de Coordonare al Aliantei se refera la solicitarea facuta in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pentru prelungirea programului de lucru, astfel incat proiectul regulamentului sa poata fi dezbatut si aprobat „in termen rezonabil“, dupa cum a precizat Nicolaescu.
In replica la decizia Aliantei, conducerea PSD a aprobat ieri ca parlamentarii partidului sa declanseze greva parlamentara, pe termen limitat, „pana la intrarea in normalitate“, in eventualitatea in care Regulamentele Camerelor vor fi modificate fara sa se astepte sa se pronunte Curtea Constitutionala.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a aratat, referitor la dezbaterile din Parlament privind modificarea Regulamentele celor doua Camere, ca este „nefiresc si contraproductiv“ ca o tara intreaga sa se uite la partidele parlamentare „cum sacrifica agenda reala a cetateanului“ pentru o lupta de putere.

Alte amanari

In ciuda deciziei anuntate de Alianta, senatorii n-au aprobat ieri trecerea pe ordinea de zi a dezbaterii modificarii regulamentului. Multi dintre senatorii Coalitiei au lipsit de la vot si au acuzat apoi fie ca n-au inteles despre ce este vorba, fie ca a fost vorba de o manevra tehnica a presedintelui Nicolae Vacaroiu.

Inca o zi fara dezbaterea regulamentului

Nici Biroul Permanent al Camerei Deputatilor n-a stabili daca va fi introdus pe ordinea de zi proiectul de hotarare privind modificarea Regulamentului Camerei. Adrian Nastase a anuntat ca se va stabili abia in sedinta de azi a BP daca pot continua dezbaterile regulamentului. Nastase a precizat ca regulamentul nu poate fi reintrodus pe ordinea de zi deoarece „avizul Comisiei Juridice nu a fost examinat de Comisia pentru Regulament“ si pentru ca au existat „controverse pentru conditiile in care a fost adoptat acest aviz“.
Chiar si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ca „Regulamentul nu poate fi dezbatut in procedura de urgenta, intrucat nu este lege“.