Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat marti, la Senat, ca PSD a reusit sa stranga semnaturile necesare depunerii unei initiative legislative pentru modificarea Constitutiei in sensul limitarii imunitatii acordate demnitarilor. El a precizat ca semnaturile au fost stranse in timpul sedintei de plen din Senat.
Potrivit art. 150 alin (1) din Constitutie, legea fundamentala poate fi revizuita la initiativa unei patrimi din numarul total al senatorilor sau deputatilor.
Liderul social-democrat nu a dat amanunte cu privire la propunerea concreta de revizuire a Constitutiei care va fi formulata de social-democrati.
Documentul final al propunerii legislative nu a fost inca stabilit, existand doua variante de lucru. Prima varianta prevede ca, in cazul solicitarilor de incepere a urmaririi penale in cazul parlamentarilor, membrilor Guvernului si presedintelui, Consiliul Superior al Magistraturii sa se pronunte daca se impune inceperea urmaririi penale. O a doua varianta prevede ca asupra solicitarii inceperii urmaririi penale se pronunta o comisie speciala creata, dupa modelul francez, din opt parlamentari, opt membri ai CSM si opt experti juristi.
Pentru depunerea unei initiative legislative de modificare a Constitutiei sunt necesare semnaturile a 34 dintre senatori, din totalul celor 135 care sunt in prezent validati.