Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, la Conferinta extraordinara a organizatiei judetene PSD Iasi, ca PNL "se va sparge", iar "Alianta portocalie va disparea fizic". Geoana a spus ca Romania se indreapta cu pasi repezi spre o criza guvernamentala si una constitutionala, iar cheia intregii ecuatii politice romanesti se afla la PSD.
Mai mult, Mircea Geoana a spus ca nu crede in actualele sondaje de opinie in care Alianta creste si PSD scade, pe motiv ca si partidul sau a manipulat sondajele in perioada cat s-a aflat la guvernare, tinand PD si PNL la un procent de 8-9%. El a explicat ca "e greu sa cresti in sondaje cand apar in ziare cazuri importante de coruptie si pe televizor colegi care isi fac reclama atacand partidul si alti colegi". Pe de alta parte, Geoana a spus ca PSD nu va merge, sub nicio forma, "pe un plan care sa-i dea lui Basescu mai multa putere" si nici nu va accepta ca Theodor Stolojan, "un robotel intors cu cheia de la Cotroceni", sa devina premier.

Onoruri pentru fostii lideri ai PSD

Mircea Geoana a mai declarat sambata, la Conferinta extraordinara de la PSD Prahova, ca sustine propunerea prahovenilor de a infiinta, prin Statut, functia de presedinte de onoare sau de presedinte fondator al partidului, pe care ar urma sa o ocupe Ion Iliescu. "Este absolut normal pentru noi sa-i dam domnului Iliescu recunoasterea publica pe care o merita", a spus Geoana. El s-a referit si la situatia fostului presedinte executiv al partidului Adrian Nastase, caruia i-a luat inca o data apararea si despre care a spus ca nu trebuie "lasat prada uliilor". La randul sau, senatorul PSD Ion Iliescu a afirmat ca congresul din 10 decembrie nu trebuie sa fie dominat de "pasiuni, patimi, aranjamente subterane". El a precizat ca nu isi doreste in partid "spirite duplicitare, oportuniste, fara crez politic, pasari migratoare care se invart precum fluturii in jurul lampii puterii".

Iorgovan intra oficial in cursa pentru sefia PSD

Senatorul Antonie Iorgovan si-a anuntat sambata, dupa lucrarile Conferintei extraordinare a Organizatiei judetene PSD Prahova, candidatura pentru functia de presedinte al PSD la congresul din 10 decembrie. Iorgovan si-a motivat decizia prin faptul ca "intr-o competitie democratica important este sa participi". El a mai spus ca are si o motivatie personala, respectiv ca a trecut printr-o perioada foarte dificila, iar acest gest este "o forma de a reveni in viata partidului si in viata politica a tarii".
Intrebat ce sanse are sa fie ales in functia de presedinte al PSD, Iorgovan a spus ca "nu este niciun secret ca Mircea Geoana are prima sansa". "Dar Geoana va fi altfel privit dupa ce-l va invinge si pe Antonie Iorgovan, nu numai pe Sorin Oprescu, daca va reusi", a subliniat senatorul PSD, care are grave probleme de sanatate, acum patru luni fiind internat, in stare grava la Spitalul Judetean Resita, dupa ce ulcerul de care suferea de la varsta de 19 ani a recidivat.