Desi Alianta a anuntat in urma cu cateva saptamani ca functia de Avocat al Poporului ar putea fi ocupata de deputatul PD Augustin Zegrean, in urma unui acord parlamentar dintre cele mai importante partide parlamentare, aceasta demnitate va reveni PSD, care a platit democratilor cu cateva mandate CNA.
Liderul social-democratilor, Mircea Geoana, a anuntat ieri ca PSD va decide luni persoana care va fi nominalizata ca Avocat al Poporului, functie pe care formatiunea sa a negociat-o luna trecuta cu reprezentantii PD din Camera Deputatilor. Astfel, potrivit unui Acord incheiat la 13 aprilie intre liderii grupurilor parlamentare din Camera, in functie de algoritmul politic din Parlament, candidatul la functia de Avocat al Poporului va fi desemnat de catre PSD, iar cele trei functii de adjuncti vor fi repartizate, cate una, PSD, PRM si Coalitiei. Cu toate ca negocierile se fac cu liderii tuturor grupurilor parlamentare, pactul a fost incheiat intre liderii PNL, PD, PSD si PRM si este semnat doar de liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu si de Viorel Hrebenciuc, seful social-democratilor.

Totul este regulamentar

Viorel Hrebenciuc a declarat ca intelegerea convenita intre grupurile parlamentare pentru functia de Avocat al Poporului este "rezultatul negocierii politice care a avut loc si pentru alte functii", dar a infirmat speculatiile referitoare la o posibila intelegere separata intre PSD si PD. Hrebenciuc a spus ca textul Acordului "a fost acceptat de toate grupurile parlamentare, inclusiv de UDMR si de PNL". El a explicat ca PSD a cedat "in favoarea PD membrii ce trebuiau nominalizati in Consiliul National al Audiovizualului", iar democratii au cedat Avocatul Poporului. La randul sau, democratul Cristian Radulescu a precizat ca "practica negocierii intre partidele parlamentare pentru ocuparea posturilor din structurile subordonate Parlamentului nu este inedita". Totodata, liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a concluzionat ca este evidenta existenta unui "schimb", intrucat in raporturile dintre grupurile parlamentare nu se fac de regula cadouri.