Liberalii sustin la unison ca Protocolul Aliantei trebuie sa ramana in vigoare asa cum a fost el semnat inainte de alegeri. Ei raspund astfel presedintelui Traian Basescu. Acesta a lasat sa se inteleaga ca niciunul dintre semnatarii liberali ai Protocolului nu mai au influenta in partid si, de aici, disensiunile din Alianta.
Afirmatiile presedintelui Traian Basescu, facute in cadrul unui interviu dat ieri publicitatii, i-au deranjat vizibil pe liberali. Tot ieri, ei au luat in discutie Protocolul Aliantei in cadrul Comitetului Executiv al PNL.
Presedintele Basescu a declarat ca el - pe cand era liderul PD - nu a semnat cu actualul lider al PNL, Calin Popescu-Tariceanu, decat principiile si modalitatile de functionare ale Aliantei, "adica un document pur tehnic", lasand astfel sa se inteleaga ca Tariceanu nu are nici o autoritate sa vorbeasca despre Protocolul PNL-PD. Mai mult, seful statului i-a enumerat pe cei care au semnat celelalte doua documente la formarea Aliantei - Theodor Stolojan, Paul Pacuraru, Varujan Vosganian, Valentin Ionescu, Ionut Popescu, Adrian Ciocanea si Alexandru Boeru, spunand despre acestia ca "niciunul nu mai are influenta consistenta in raport cu actuala conducere a partidului". De asemenea, el a apreciat ca niciunul dintre "liderii vocali" ai PNL care creeaza astazi "atmosfera publica" nu s-a aflat printre semnatari, el admitand ca aceasta ar fi o explicatie pentru actualele tensiuni.
In replica, Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL, a declarat ca Protocolul Aliantei a fost semnat intre doua institutii, respectiv PNL si PD. "Noi consideram in continuare ca protocolul este necesar, ca protocolul trebuie sa functioneze la parametrii la care el a fost elaborat si adoptat de cele doua partide si ca protocolul trebuie sa asigure indeplinirea programului de guvernare, pe de o parte, dar si, in acelasi timp, indeplinirea promisiunilor electorale", a precizat Nicolaescu.
Ludovic Orban, presedintele PNL Bucuresti, a cotracarat si el declaratiile lui Basescu, afirmand ca nici actualul presedinte al PD, Emil Boc, nu a semnat protocolul si ca "poate de aceea nu este respectat" de democrati.

Tariceanu vrea mediere

Legat de intentia presedintelui Basescu de a avea o discutie cu liderii Aliantei, Tariceanu si-a exprimat disponibilitatea pentru o astfel de intalnire. "Daca presedintele vrea sa ia parte la o discutie cu conducerea celor doua partide ale Aliantei, eu consider ca este oricand binevenit", a spus Tariceanu.
In schimb, ca de obicei, Ludovic Orban s-a aratat mai reticent fata de o asemenea initiativa. El a apreciat ca, in primul rand, Basescu ar trebui sa nu mai fie initiator de conflict. "Daca presedintele Basescu nu ar fi initiator de conflicte, nu ar mai avea ce sa medieze. Pe de alta parte, nu mi se pare normal ca presedintele Romaniei sa medieze intre doua partide care au intre ele un protocol al Aliantei. Cred ca domnia sa ar trebui sa medieze acele conflicte din societate pentru care este abilitat si nu trebuie sa intervina in viata unei aliante, a unei formatiuni politice care este inregistrata la tribunal", a declarat Orban.