Tinerii studenti din filialele locale ale PD si UDMR, membri in Consiliul Local al Tinerilor, calca pe urmele seniorilor. In timp ce pedistii si udemeristii din Consiliul Local Oradea colaboreaza, neoficial, la bunul mers al masinii de vot din legislativul local, organizatiile studentesti ale celor doua partide, ai caror membri sunt in Consiliul Local al Tinerilor, au semnat ieri un protocol de colaborare.
Protocolul a fost semnat ieri, la sediul PD, de Dorin Corches, presedinte al Organizatiei de Studenti a Partidului Democrat, filiala Bihor, si Debreczeni Alexandru, presedintele Uniunii Studentilor Maghiari din judetul Bihor. Cei doi presedinti ai organizatiilor studentesti sustin ca acest protocol a fost creat pentru ca, indiferent de orientarea lor politica, studentii se confrunta cu aceleasi probleme.
"Studentii ar trebui sa faca front comun, iar noi vrem sa lucram impreuna, sa initiem proiecte si sa le sustinem", a declarat Dorin Corches, presedinte al studentilor pedisti.
Intre obiectivele colaborarii, in protocol sunt mentionate: initierea comuna si sustinerea reciproca a unor proiecte de hotarire ale Consiliului Local de Tineret, urmand ca CLT sa le inainteze spre aprobare Consiliului Local Oradea; concentrarea intereselor ambelor parti in problemele cu care se confrunta studentii Universitatii Oradea; colaborarea pentru promovarea legislatiilor educatiei, protectiei copilului si protectiei sociale.
Protocolul prevede organizarea periodica de intalniri intre reprezentantii celor doua organizatii, in scopul stabilirii prioritatilor, elaborarii de proiecte de hotarire si sustinerea acestora. Consiliul Local al Tinerilor Oradea are aceeasi componenta, in ce priveste distribuirea mandatelor de consilieri, precum cea a Consiliului Local Oradea. Conducerile celor doua organizatii ale studentilor sustin ca au primit promisiuni din partea seniorilor, pedisti si udemeristi, din Consiliul Local Oradea in ce priveste promovarea proiectelor CLT.
"Deja am avut o initiativa care a fost inaintata Consiliului Local Oradea, in ceea priveste eliberarea, pentru studentii care au deja un abonament pe una dintre liniile OTL, a unui abonament gratuit pe linia 14, intre Piata Unirii si Universitate", spune Debreczeni Sándor, presedintele Uniunii Studentilor Maghiari din judetul Bihor. Acesta sustine ca structura de tineret a legislativului local isi va dovedi functionalitatea atunci cand tinerii vor veni cu initiative proprii pentru a fi dezbatute in Consiliul Local Oradea si nu se vor limita doar sa discute proiectele de hotarire din sedintele seniorilor.
Cat priveste colaborarea cu consilieri de alta culoare politica din CLT, Dorin Corches sustine ca s-a incercat, dar acestia au manifestat lipsa de interes. "Nu dorim sa fim o putere si sa nu tinem cont de colegii din celelalte partide", a spus presedintele studentilor din PD.