Protocolul de colaborare intre PD-L si UDMR prevede faptul ca ambele parti semnatare coopereaza pe baza principiului asumarii in comun a guvernarii, printr-o colaborare la nivel parlamentar, guvernamental si local, conform prevederilor constitutionale, legale si ale prezentului Protocol.
"Cele doua formatiuni politice se angajeaza sa finalizeze reformele legislative si institutionale conform angajamentelor asumate", iar "mecanismul de functionare a Coalitiei de guvernare se asigura prin cooperarea pe plan politic, guvernamental, parlamentar si la nivel local". In document se arata ca protocolul este valabil pe durata mandatului Parlamentului ales la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 si ca respectivul act intra in vigoare dupa semnarea sa de catre presedintii celor doua formatiuni politice, sub conditia adoptarii ulterioare de catre parti a Programului de guvernare. Incetarea prezentului Protocol are loc in urmatoarele situatii: la expirarea duratei prevazute - mandatul Parlamentului ales la 30 noiembrie 2008, prin conventia partilor sau prin incalcarea, de catre o parte, a prevederilor prezentului Protocol, a Programului de guvernare si a altor intelegeri ulterioare, constatata in cadrul Consiliului de Coordonare Centrala.
Obiectivele guvernarii pe care se bazeaza cooperarea dintre cele doua formatiuni politice sunt urmatoarele: asigurarea unui set de masuri care sa asigure relansarea economiei si consolidarea cresterii economice, revizuirea Constitutiei in vederea modernizarii statului, a perfectionarii mecanismului de functionare a puterilor in stat si punerea in aplicare a rezultatelor Referendumului national, respectarea angajamentelor cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin mentinerea cotei unice de 16% si reducerea numarului de taxe si impozite, regandirea impozitului minim obligatoriu bazat pe OUG nr. 37/2009 aprobat prin legea 227/2009.
Alte obiective ale guvernarii, stipulate in protocolul de colaborare se refera la: trecerea la elaborarea bugetului de stat in sistem multianual, revizuirea sistemului de pensii pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a acestuia, descentralizarea, inclusiv financiara, a administratiei publice prin delimitarea clara a competentelor pe principii europene in scopul cresterii puterii de decizie, cu respectarea principiului subsidiaritatii si introducerea standardelor de cost, sprijinirea mediului de afaceri si elaborarea unui set de politici noi pentru sprijinirea IMM-urilor, consolidarea clasei de mijloc si solidaritate pentru cei aflati in nevoie, accelerarea sistemului de absorbtie a fondurilor europene si asigurarea resurselor financiare necesare pentru cofinantarea proiectelor realizate. Totodata, se urmareste sprijinirea prin masuri concrete a agriculturii in vederea dezvoltarii industriei alimentare, modernizarea satului si reabilitarea sistemului national de irigatii. Dezvoltarea in ritm rapid a infrastructurii, reforma in domeniul educatiei si in cel al sanatatii, largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale, pentru pastrarea identitatii culturale, etnice ale comunitatilor minoritare, regandirea regiunilor economice de dezvoltare, consolidarea rolului si statutului Romaniei in UE ca al saptelea stat ca marime in UE - sunt alte prevederi ale documentului.
Potrivit semnatarilor acestuia, protocolul de colaborare intre PD-L si UDMR a fost incheiat intrucat ambele formatiuni sunt membre ale aceleiasi formatiuni politice - PPE si pentru ca "Romania are nevoie de un Guvern cu puteri depline pentru a lua masurile ce se impun pentru relansarea economiei si consolidarea cresterii economice". Cele doua parti au constatat ca "este nevoie de un set de masuri privind descentralizarea deciziilor administrative" si ca Tratatul de la Lisabona, intrat in vigoare, formuleaza noi prevederi privind functionarea institutiilor, respectand principiul subsidiaritatii. De asemenea, partile semnatare constata ca "este nevoie de o continuare a imbunatatirii relatiilor interetnice in Romania". Prezentul Protocol s-a semnat in 4 exemplare de valoare egala, cate doua pentru fiecare parte, de catre presedintele UDMR Marko Bela si omologul sau democrat-liberal Emil Boc.