Protocolul de functionare a coalitiei prevede existenta a patru foruri decizionale, in Guvern, in Parlament, la nivel de presedinti ai partidelor din coalitie si in judete, a declarat ieri presedintele UDMR, Markó Béla.
Markó a spus ca a vazut varianta de protocol intocmita de Alianta D.A. si ca, in principiu, nu vede nici o contradictie intre aceasta abordare si cea a UDMR. “Protocolul de functionare a coalitiei nu este gata inca, dar cred ca se va finaliza saptamana viitoare“, a afirmat Markó Béla.
Presedintele UDMR a aratat ca la nivelul primului for decizional, din guvern, primul-ministru si cei trei ministri de stat reprezentand toate formatiunile aflate in coalitie ar urma sa formeze un cabinet, care sa decida in legatura cu problemele politice, iar la nivel de Parlament ar trebui sa se creeze un for consultativ si decizional format din liderii grupurilor parlamentare ale partidelor care alcatuiesc coalitia.
La nivel de teritoriu, formatiunile politice din coalitie, prin presedintii lor, ar trebui sa formeze un for consultativ si decizional, cel de-al patrulea centru de decizie - considerat cel mai important - urmeaza a fi format din presedintii nationali ai partidelor care formeaza coalitia guvernamentala.