Protest al societatii civile fata de clasa politica
Monitorul de Galati
Luni, 29 Septembrie 2008
296
Cu doua luni inainte de alegerile parlamentare, reprezentantii societatii civile incep sa-si faca simtita prezenta. Asociatia "Pro Carpatina" si fundatia "Valurile Dunarii" din Galati au lansat un atac la adresa intregii clase politice, despre care sustin ca a compromis societatea civila. "In opinia noastra, societatea civila din Romania a fost tot timpul ignorata, marginalizata si chiar blocata prin lipsa unor decizii politice si administrative care sa duca la formarea ei. Aceasta situatie este cea mai grea mostenire a poporului roman, este credinta ca masele de oameni pot fi usor manipulate daca nu sunt organizate. Acum, cand societatea civila este atat de virusata, de substituita si compromisa de clasa politica, cand, in general, toate structurile statului ignora si refuza sa ajute societatea civila pentru a se putea produce in societatea romaneasca, partidul dumneavoastra are posibilitatea sa-si arate vointa si stiinta de-a da o sansa romanilor din tara si din diaspora sa intre in dialog cu propria clasa politica", sustin cele doua reprezentate ale societatii civile intr-o declaratie adresata intregii clase politice.
Clasa politica, sanctionata la urne
Este general cunoscut ca participarea galatenilor la diversele scrutinuri electorale a scazut constant de-a lungul anilor, media situandu-se undeva in jurul a 50%, insa au fost si cazuri in care prezenta la urne nu a depasit 30%, cum este cazul referendumului pentru introducerea votului uninominal. Asociatia "Pro Carpatina" si fundatia "Valurile Dunarii" isi propun ca prin aceasta initiativa sa convinga populatia cu privire la necesitatea participarii la alegerile parlamentare, chiar daca sentimentul general este cel de dispret fata de intreaga clasa politica.
"Noi nu dorim altceva decat sa ii aducem la urne pe cetatenii care nu intentioneaza sa-si exercite dreptul de a vota si pe cei care nu sunt hotarati sa faca acest lucru. Credem ca acest exercitiu este foarte important, chiar daca, in final, cetatenii decid sa-si anuleze sub orice forma votul. Acesta este o forma de protest fata de modul in care i-a tratat pana acum clasa politica si, cand la rezultate se va constata ca 60-70% din voturi au fost anulate, atunci vor fi nevoiti sa acorde o mai mare atentie atat electoratului, dar si societatii civile care ii reprezinta", ne-a declarat presedintele fundatiei "Valurile Dunarii", George Codreanu.
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
296
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
296
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
296
Euronews
Sambata, 8 Martie 2025
296