Considerand ca sursa solicitarilor de autodeterminare ale Uniunii Civice Maghiare se afla in incitarile Evei Maria Barki, deputatul PD de Covasna Petre Strachinaru cere ca Eva Barki sa fie declarata persoana indizerabila, deoarece atenteaza la integritatea teritoriala a Romaniei.
De altfel, Eva Barki, avocat de origine maghiaro-italiana care traieste in Austria, a fost considerata persona non grata in perioada 1994-1997, pe motiv ca declaratiile sale erau menite sa destabilizeze situatia din Transilvania, aducand atingere caracterului suveran si unitar al Romaniei. In opinia deputatului, Eva Maria Barki atenteaza si in prezent la integritatea teritoriala a tarii, prin discursurile autonomiste. "Un om care incalca legea, care incalca Constitutia trebuie sa raspunde pentru faptele ei", a mai spus Strachinaru.
Motivul cererii deputatului democrat a fost generat de indemnul Evei Barki catre secui de a nu mai astepta sprijin de la UE pentru obtinerea autonomiei si sa lupte singuri pentru obtinerea acesteia. Eva Maria Barki a participat luni seara, la Sfantu Gheorghe, la un forum cu tema "Autonomie pentru ¥inutul Secuiesc", organizat de organizatia locala a Uniunii Civice Maghiare (UCM).
In prezenta a circa o suta de participanti, Barki a pledat in favoarea autonomiei tinutului Secuiesc, a vorbit despre diferitele modele de autonomie existente in UE si despre necesitatea pastrarii identitatii si unitatii maghiarilor. Ea a apreciat ca secuimea nu trebuie sa astepte sprijin de la UE pentru obtinerea autonomiei, ci trebuie sa se bazeze pe fortele proprii, sa organizeze cat mai multe manifestari in acest sens si sa trimita petitii institutiilor abilitate.
Totodata, avocatul a subliniat importanta referendumului organizat in aceasta perioada de catre Consiliul National Secuiesc pe tema autonomiei teritoriale si a spus ca fara referendum este dificila obtinerea autonomiei. (D.N)