Ploile abundente, gerul si Dunarea au calamitat aproximativ 12.000 de hectare de culturi, majoritatea cu grau. Pentru suprafetele calamitate de Dunare, producatorii agricoli vor primi despagubiri in valoare de 70% din cheltuielile efectuate cu respectivele culturi.
Producatorii agricoli ale caror culturi au fost afectate in proportie de 100% de fenomenele meteorologice din perioada aprilie - mai 2006 mai au la dispozitie doua luni pentru a-si depune dosarele. "In conformitate cu HG nr. 828/2006, nivelul maxim al despagubirilor acordate reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului", a declarat Cristina Vladu, purtatorul de cuvant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. In functie de cultura, sumele acordate de stat pentru fiecare hectar de cultura se incadreaza insa in anumite limite. Astfel, sumele maxime ce se acorda ca despagubire pe unitatea de suprafata sunt de 470 RON/ha pentru grau, secara si rapita; 430 RON/ha pentru orz si orzoaica si 450 RON/ha pentru floarea-soarelui. Mai mult vor primi pentru culturile de porumb boabe (500 RON/ha), soia (550 RON/ha), plante furajere (560 RON/ha), sfecla de zahar (750 RON/ha) si legume (1.960 RON/ha). De despagubiri vor beneficia si crescatorii de animale care au inregistrat in perioada aprilie - mai 2006 pierderi de animale, pasari, familii de albine si pesti. "Pentru acestea, despagubirile acordate reprezinta 80% din valoarea de asigurare diminuata cu valoarea subproduselor rezultate. In acest sens, la DADR Dolj a fost depus un singur dosar, pentru o paguba de 5.567 de tone de peste, a carei valoare a fost estimata la 44.500 RON", a spus Cristina Vladu.
Dunarea a calamitat 2.400 de hectare cu grau
Pana acum, producatorii agricoli nu s-au prea inghesuit sa-si depuna dosarele de calamitate la DADR Dolj. Astfel, pana in prezent, la DADR Dolj au fost depuse 14 dosare cu privire la suprafetele afectate de inundatiile rezultate din revarsarea Dunarii. Dintre acestea, patru dosare au fost depuse de asociatii familiale (AF), iar zece de persoane juridice.
"Suprafata totala afectata de revarsarea Dunarii este de aproximativ 2.900 de hectare. Dintre acestea, peste 2.400 au fost cultivate cu grau", a spus Cornel Popa, directorul general al DADR Dolj. Restul suprafetelor afectate de Dunare fusesera cultivate cu orz, rapita, orzoaica si lucerna.
Anul acesta, culturile insamantate in toamna anului 2005 si primavara lui 2006 au mai fost afectate de ploile abundente si de durata (aproximativ 600 de hectare de grau) si de temperaturile excesive care au ajuns sub limita biologica de rezistenta a plantelor (aproape 8.400 de hectare, din care 68% cu grau, 4% cu orzoaica, 8% cu orz si 18% cu rapita).