Miliardele de lei destinate finalizarii blocului 21A, situat vizavi de Universitate, zac in prezent in conturile Consiliului Judetean Dolj, pentru ca firma desemnata sa efectueze lucrarile nu are capacitatea de a-i cheltui.
Constructia imobilului situat la intersectia de la Universitate a inceput in urma cu 15 ani, dupa ce viitorii proprietari ai celor 56 de apartamente au depus un avans pentru inceperea lucrarilor. Desi oamenii se asteptau sa intre repede in posesia locuintelor, executia a fost stopata timp de mai multi ani din cauza lipsei de fonduri. Abia in 2002 cladirea a fost inclusa pe o lista a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, iar Consiliul Judetean Dolj a primit bani pentru continuarea lucrarilor. Desi MTCT a alocat in anul 2005 bani pentru finalizarea blocului 21A, autoritatile centrale au decis sa retraga o parte din finantare si au folosit banii pentru repararea infrastructurii afectate de inundatiile de anul trecut. Rabdarea ghinionistilor care asteapta de 15 ani sa intre in posesia locuintelor este din nou pusa la incercare anul acesta, insa nu din pricina lipsei banilor. Desi ministerul de resort a alocat noua miliarde de lei vechi pentru finalizarea cladirii, iar CJ Dolj a mai facut rost de alte trei miliarde din surse proprii, oamenii nu vor putea trece pragul locuintelor proprii mai devreme de luna octombrie. Potrivit presedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, firma ASTRA SA, care a fost desemnata sa efectueze lucrarile, nu are in prezent suficient personal pentru a respecta termenul-limita pentru finalizarea cladirii - 31 iulie.
"Acum avem bani si nu putem sa-i cheltuim. In contract scrie ca la 31 iulie ar trebui sa se termine lucrarile, dar in mod sigur acest lucru nu se va intampla. Noi vom lua penalitati incepand cu 1 august, dar avertizez constructorii ca vom face tot posibilul sa nu mai vada vreun contract al consiliului sau al institutiilor din subordinea sa", a spus Ion Prioteasa.
Penalitati de 0,1% de la 1 august
Amanarea receptiei lucrarilor a provocat nemultumiri si printre cei care urmeaza sa intre in posesia apartamentelor. Conform reprezentantilor CJ, zilnic la sediul Sectorului de Servicii Publice din cadrul CJ Dolj vin persoane care se plang de intarzierea lucrarilor. "Vin zilnic sase, sapte persoane care sunt nemultumite de intarzierea lucrarilor. E normal sa nu mai aiba rabdare cand de 15 ani asteapta sa intre in posesia apartamentelor. Oamenii nostri sunt zilnic pe santier si supravegheaza lucrarile, insa ieri (joi - n.r.), de exemplu, pe santier lucrau 26 de oameni din care numai noua erau calificati. Desi le-am cerut suplimentarea personalului, constructorul nu a facut acest lucru", a declarat Gheorghe Voicu, director al Sectorului Servicii Publice din CJ Dolj.
Acesta a adaugat ca, incepand cu 1 august, institutia va aplica penalitati de 0,1% pe zi din valoarea lucrarii pe acest an.
Apartamentele din blocul 21A, cumparate la jumatate de pret
Trecerea timpului nu a avut insa numai efectul de a pune nervii viitorilor locatari ai blocului 21A in piuneze.
Potrivit directorului Sectorului Servicii Publice, pretul apartamentelor pe care vor pune mana proprietarii celor 56 de apartamente dupa receptia lucrarilor a scazut mult sub media pietei.
Un calcul facut de salariatii CJ Dolj arata faptul ca oamenii vor plati pentru locuintele de 100 mp putin peste 40.000 de euro, in conditiile in care un apartament in zona valoreaza cel putin de doua ori mai mult. "E adevarat ca in zona aceea un apartament de acest gen ar valora cam 100.000 de euro, dar a trecut foarte mult timp si asa se calculeaza pretul la apartamentele facute de stat. Se aduna valoarea totala a lucrarilor si apoi se imparte la numarul de apartamente. Rezultatul acestui calcul este cam de 1,5 miliarde, insa vom vedea la final care va fi suma exacta", a mentionat Gheorghe Voicu.