Gheorghe Flutur, nominalizat pentru functia de ministru al Agriculturii, a anuntat ca in timpul mandatului sau vor fi reduse accizele la motorina si va fi aplicata subventia pe produs. Vor fi mentinute sprijinul direct, primele si subventiile pentru produsele agricole de baza introduse in circuitul comercial.
Gheorghe Dobre, candidatul pentru postul de ministru al Transporturilor, Lucrarilor Publice si Turismului, a constatat ca pretul la transportul feroviar nu este stabilit corect. Intrebat la cat va creste pretul la transportul calatorilor in urma stabilirii corecte a tarifului de utilizare a infrastructurii, Dobre a aratat ca nu vor fi majorari ale preturilor la bilete, ci costul se va regasi “intr-un management mai bun“.
Teodor Atanasiu, propus pentru MApN, a declarat ca intentioneaza ca, la incheierea misiunii din Irak, in iunie 2005, Romania sa propuna inlocuirea trupelor de infanterie cu efective militare reduse numeric, specializate in culegerea de informatii si in prevenirea eventualelor conflicte. Atanasiu a precizat ca, pana in 2007, armata romana va fi o armata de profesionisti, cel putin pentru MApN, si ca se va renunta la stagiul militar obligatoriu.
Adriean Videanu, candidat la functia de ministru de stat fara portofoliu, insarcinat cu coordonarea activitatilor din domeniul economic, le-a explicat parlamentarilor ca impozitul pe profit va fi redus de la 25% la 16%. Pe de alta parte, va fi introdusa si cota unica de impozitare a veniturilor de 16%, in prezent colectandu-se 15,1%, la o rata medie de impozitare de 23,71%.
Monica Macovei, ministrul Justitiei, a declarat ieri, inaintea audierii sale in comisiile parlamentare, ca indeplinirea cerintelor europene privind combaterea coruptiei este una din principalele prioritati ale sale, existand legi in acest sens, dar care trebuie aplicate.
Codrut Seres, candidatul propus pentru functia de ministru al Economiei si Comertului, a declarat, in fata comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului, ca nu intentioneaza sa redeschida capitolele de negociere cu Uniunea Europeana privind energia si concurenta. “Vom incerca sa eliminam si distorsiunile care pot aparea prin implicarea statului in mecanismele economiei si prin acordarea diverselor inlesniri la plata obligatiilor“, a precizat Seres.
Vasile Blaga, propus pentru conducerea MAI, a declarat luni, la audierea in comisiile parlamentare, ca intentioneaza sa introduca un control efectiv al Parlamentului asupra serviciului de informatii din minister, inclusiv ca forul legislativ sa cunoasca “exact“ cheltuielile acestei directii.