Asa cum partidele politice din Romania ne-au obisnuit, odata cu apropierea alegerilor promisiunile electorale se inmultesc. Este si cazul PSD-ului, care, in ultima conferinta de presa, a vorbit de salarii minime de 1.000 de lei si de construirea a nu mai putin de 200.000 de locuinte pentru tineri.
Conferinta de presa de ieri de la sediul PSD i-a avut ca gazde pe profesorii universitari Lia Pop si Ion Mang si pe parlamentarul Claudiu Pop. Subiectele abordate au fost variate, dar s-au axat in general pe platforma-program pe care social-democratii o propun alegatorilor.
Salarii minime si burse de 1.000 de lei pe luna
Conform profesorului Lia Pop, majoritatea romanilor au interese de stanga, fara sa realizeze ce inseamna acest lucru din punct de vedere doctrinar. Rolul PSD ar fi aici de a-i ajuta pe oameni sa inteleaga acest lucru si, implicit, de a-i convinge ca o guvernare PSD inseamna tot ceea ce ei isi propun pentru viitor. Acest lucru se poate realiza prin promovarea acelor politici care sa excluda saracia. "Maine, la Iasi va avea loc un forum pentru educatie in care se va dezbate oferta PSD pentru aceasta ramura. Vrem ca studentii sa primeasca o bursa egala cu salariul minim pe economie, fie ca este vorba de bursa de studii sau de bursa sociala. Apoi, dorim sa ridicam salariul minim pe economie la 1.000 de lei, avand ca tinta atat imbunatatirea nivelului de trai in Romania, cat si atragerea in tara a romanilor care si-au gasit un loc de munca in alte tari. In Europa muncesc aproximativ 2,5-3 milioane de romani. Noi ne gandim ca, la o populatie de aproximativ 22 de milioane de locuitori, nu este o mare problema, dar uitam ca dintre acestia doar 8 milioane sunt persoane active, adica forta de munca. In acest context avem nevoie de un salariu care sa-i faca pe tineri sa ramana si sa munceasca in Romania", a declarat Lia Pop.
200.000 de locuinte pentru tineri
Tot la acest capitol, profesorul universitar considera ca tinerii pleaca sa munceasca in alte tari pentru ca nu-si permit sa-si cumpere o casa. "Pentru noi, familia este o prioritate si, dupa cum se poate vedea, si in Europa se contureaza un program alternativ fata de familie. Sunt necesare programe speciale pentru cresterea rolului familiei in societate si dezvoltarea unor atitudini pro-familiste. Noi ne angajam sa-i ajutam pe tineri in primul rand cu un loc in care sa poata sta. Vrem sa construim 200.000 de locuinte pentru tineri si sa-i ajutam cu o alocatie de crestere a copilului de 200 de lei lunar, plus o indemnizatie de nastere, care sa-i permita mamei sa faca fata cheltuielilor pe care le necesita aducerea pe lume si cresterea unui nou membru al familiei", a sustinut Lia Pop, care a adaugat ca, pentru toate aceste programe, specialistii din PSD au facut calcule si sunt convinsi ca se pot realiza.