Agerpres informeaza: Victor Ponta anunta ca proiectul de lege referitor la mita electorala va fi depus in Parlament in actuala sesiune.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, ca proiectul de lege referitor la mita electorala va fi discutat, luni, in cadrul formatiunii si va fi depus in Parlament in actuala sesiune.
"Avem un proiect de lege pe care-l depunem, un proiect de combatere a mitei electorale, care presupune interzicerea expresa in lege a oferirii de cadouri si de bunuri. (...) Probabil chiar luni o sa-l prezentam la sedinta noastra, o sa-l depunem in actuala sesiune parlamentara, pentru ca alegeri o sa avem la anul. Speranta mea este ca si parlamentarii UDMR si cei ai minoritatilor, si chiar si acei parlamentari PDL care se pot alege in mod cinstit, nu mituind electoratul, ne vor sustine", a afirmat Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures.
In opinia liderului PSD, acesta este un proiect corect, iar cine nu va vota in favoarea acestuia inseamna ca "vrea sa dea mita electorala". Potrivit lui Ponta, o prevedere din proiectul de lege este instituirea unei proceduri de 48 de ore in care candidatul care este prins dand mita electorala sa-si piarda drepturile electorale. O alta noutate o reprezinta instituirea de sanctiuni foarte clare si rapide pentru functionarii publici, de la prefect, la sefii de deconcentrate, care astazi, sustine el, "sunt sefii de campanie electorala ai PDL". "Asta este o metoda extrem de importanta. In rest, discutia despre votul obligatoriu este o discutie mai lunga, cu argumente pro si contra, cum reusesti sa-i convingi pe oameni sa vina la vot, pe care o s-o purtam in continuare. (...) Zilele trecute, in Marea Britanie, a fost un referendum pe tema legii electorale, cred ca putem cere si noi acelasi lucru. Si oamenii trebuie sa stie cine vrea sa ajunga in Parlament, primar sau presedinte de CJ cumparand voturi si cine vrea sa fie votat in mod corect", a subliniat Victor Ponta.
El a accentuat ca acest proiect este absolut necesar. "Nu cred ca un om care are incredere in propriile forte isi doreste sa fie dependent pentru alegerea sa, in orice functie, de cumparare de voturi. Ce legitimitate are un primar sau un parlamentar care ajung in functie cumparand voturi?", a mai spus Ponta. Acesta a aratat ca la ultimele alegeri partiale "de la traditionalele deja pungi portocalii cu malai, faina" cei de la PDL Prahova au dat cuptoare cu microunde, frigidere si televizoare.