22 de intelectuali si personalitati politice din Europa Centrala si de Est, intre care fostul presedinte Emil Constantinescu, au publicat o scrisoare deschisa adresata presedintelui american Barack Obama in care se declara ingrijorati de viitorul relatiilor dintre SUA si tarile din regiune. Tonul scrisorii, ferm si argumentat, capata pe rand trasaturile unui apel, ale unei pledoarii si ale unui avertisment in centrul caruia este plasata relatia cu Rusia.
Semnatarii scrisorii pledeaza pentru mentinerea angajamentului SUA in regiune si cer, intre altele, continuarea programului american al scutului antiracheta in Europa, o sustinere mai ferma a proiectului Nabucco din partea Statelor Unite, un NATO mai puternic, o strategie comuna a UE si NATO in relatia cu Rusia.
Scrisoarea ii are printre semnatari pe fostul presedinte ceh Vaclav Havel, pe liderul istoric al Solidaritatii, Lech Walesa, pe fostul presedinte lituanian Valdas Adamkus, pe Michal Kovac - primul presedinte al Slovaciei, pe fostul presedinte polonez Alexander Kwasniewski, pe fosta presedinta a Letoniei, Vaira Vike-Freiberga, precum si pe fostul ministru ungar de externe Janos Martonyi sau pe fostii ministri cehi Karel Schwarzenberg si Alexandr Vondra.
"Pentru multi oameni, UE pare mai relevanta si mai importanta astazi decat legatura cu Statele Unite. Intr-o anumita masura, este rezultatul logic al integrarii Europei Centrale si de Est in UE. Liderii si oficialii nostri petrec mult mai mult timp in intalniri UE decat in consultari cu Washingtonul, unde adesea se lupta ca sa atraga atentia sau sa ne faca auzite vocile", arata semnatarii documentului.
"Cu toate acestea, exista un pericol ca, in loc de a fi o voce proatlantica in UE, sprijinul regiunii pentru un parteneriat mai global cu Washingtonul sa scada. Regiunea nu are traditia asumarii unui rol mai global. Unele teme de pe agenda transatlantica, cum ar fi schimbarea climatica, nu au rezonanta in publicul central si est-european in aceeasi masura cum o au in Europa Occidentala", atrag atentia semnatarii scrisorii adresate presedintelui Obama.