Instanta suprema va viziona, la termenul din 5 februarie al procesului Revolutiei de la Timisoara, un CD cu imagini filmate in timpul evenimentelor din decembrie 1989 si marturii, depus de presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Doru Maries.
In acest proces, generalii Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac sunt acuzati de crime in timpul tentativei de reprimare a Revolutiei de la Timisoara. CD-ul contine si o declaratie a lui Radu Balan, fost prim-secretar, in care acesta recunostea ca la Timisoara s-a tras din ordinul generalului Victor Athanasie Stanculescu. Ulterior, Balan a decedat.
Dupa vizionare, instanta va aprecia daca CD-ul poate fi considerat proba. Procesul a fost amanat, ieri, din cauza absentei a 37 de persoane constituite ca parti civile.
In 22 martie 2004, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis - la 14 ani de la Revolutie - rejudecarea generalilor Stanculescu si Chitac, acuzati de reprimarea timisorenilor. Instanta suprema a motivat ca nu a fost respectat dreptul la aparare, in 1999, atunci cand cei doi au fost condamnati la cate 15 ani de detentie.
Cei doi au obtinut rejudecarea dupa ce le-a fost admis, de catre fostul procuror general al Romaniei Joita Tanase, memoriul privind promovarea unui recurs in anulare.
Fostul procuror general al Romaniei sustinea ca hotaririle Curtii Supreme de Justitie prin care generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati, in 15 iulie 1999, la cate 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cate opt ani de detentie pentru tentativa la omor deosebit de grav sunt netemeinice si nelegale.
Actiunea judiciara favorabila generalilor era motivata, printre altele, prin faptul ca expertiza medico-legala psihiatica privitoare la inculpatul Atanasie Stanculescu nu a fost efectuata in conditiile prevazute de lege (desi internarea celui in cauza era obligatorie, acest lucru nu a fost respectat); actele de constatare a serviciilor medico-legale nu au fost examinate si avizate de Comisia de control si avizare a actelor medico-legale, iar actele medico-legale privitoare la Stanculescu nu au fost efectuate in conditiile prevazute de lege.
In 2 noiembrie 2005, judecatorii instantei supreme au admis efectuarea unei expertize psihiatrice cu internare a lui Victor Athanasie Stanculescu, fapt care a starnit reactii negative din partea partilor civile si vatamate prezente in sala de sedinta, care au sustinut ca, dupa atatia ani de la producerea evenimentelor, o astfel de proba nu ar mai fi utila. La finalul sedintei de judecata, Stanculescu a spus insa presei: "Cred ca sunt inca foarte intreg la cap".
In 30 ianuarie 2006, expertiza medico-legala efectuata lui Athanasie Stanculescu, la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" din Bucuresti, la cererea instantei, arata ca generalul nu are tulburari de natura a-i modifica capacitatea psihica, situatie in care acesta poate raspunde penal pentru faptele sale. In aceste conditii, procesul celor doi generali a fost reluat, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.