Asociatia Pro Democratia (APD) a anuntat ca-si exprima dezacordul categoric fata de adoptarea, de catre Camera Deputatilor in sedinta de marti, 9 octombrie, a amendamentului privind interzicerea publicarii, in timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, a rezultatelor sondajelor de opinie care privesc intentiile de vot ale cetatenilor.

APD crede ca acest vot, dat cu o larga majoritate a deputatilor, incalca in mod flagrant dreptul alegatorilor de a fi informati in mod corect si complet cu privire la un aspect fundamental al unei societati democratice, cum este procesul electoral. In plus APD considera ca prin votul de marti este sanctionata nejustificat activitatea presei, care trebuie sa ramana un veritabil "caine de paza al democratiei".

Totodata reprezentantii APD sunt de parere ca justificarea conform careia sondajele de opinie influenteaza sau manipuleaza optiunile cetatenilor care se prezinta la urne este de natura sa indice lipsa de incredere a partidelor si a politicienilor in general fata de maturitatea unui electorat care a trecut, totusi, prin multiple experiente de natura electorala.

Tocmai de aceea Asociatia Pro Democratia ii solicita lui Traian Basescu, in virtutea prerogativelor sale prezidentiale, folosirea intregii influente de care dispune pentru informarea libera si corecta a cetatenilor prin instrumente stiintifice de cercetare recunoscute si folosite in intreaga lume.