Asociatia "Pro Democratia" va inainta in aceasta saptamana Parlamentului un proiect de lege privind modificarea sistemului electoral din Romania. Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei, a declarat ca sistemul electoral propus de APD este unul mixt de alegere a senatorilor si deputatilor, stabilit la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare ale tarii.
Parvulescu a explicat ca "modificarea actualului sistem electoral din Romania este o necesitate", avand in vedere ca "peste 60 la suta dintre romani sunt de acord cu un nou sistem electoral". "Sa luam exemplul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, in care este inclus si judetul Iasi. Din aceasta regiune, in Parlament sunt trimisi 50 de deputati. Dintre acestia, potrivit sistemului electoral propus de noi, 25 vor fi alesi in circumscriptiile electorale uninominale, dintre cei care s-au clasat pe primul loc in scrutin. Ceilalti 25 vor fi cei care s-au clasat pe locul al doilea, in functie de proportia pe care a obtinut-o la nivelul regiunii partidul respectiv" , a explicat presedintele "Pro Democratia".
Prin introducerea acestui sistem electoral mixt, parlamentarii ar urma sa raspunda "oarecum direct" in fata alegatorilor pentru activitatea desfasurata. "In acest moment, romanii nu stiu cine ii reprezinta cu adevarat in cele doua Camere ale Legislativului. Sistemul pe care il propune Asociatia Pro Democratia va conduce, cu siguranta, la o mai mare apropiere intre parlamentar si cel care i-a acordat votul de incredere" , a mai precizat Cristian Parvulescu. (D.P.)