Asociatia Pro Democratia (APD) va observa turul I al alegerilor locale din 1 iunie cu ajutorul celor 1.700 de observatori acreditati, dar si cu ajutorul cetatenilor de rand, carora organizatia le-a pus la dispozitie o linie telefonica gratuita pentru a reclama posibilele nereguli.
Potrivit unui comunicat de joi, APD "va observa organizarea si desfasurarea procesului electoral de duminica, 1 iunie, pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale prin intermediul observatorilor".
In plus, APD va pastra legatura cu toti cetatenii care se prezinta la vot si care doresc sa semnaleze nereguli in desfasurarea alegerilor locale, in acest sens fiind activata linia telefonica gratuita Telverde cu numarul 0800 070 100, pe care o pune la dispozitia cetatenilor care vor sa reclame incalcari ale legii in sectiile de votare. "Numarul 0800 070 100 poate fi accesat gratuit din retelele Romtelecom, Orange si Vodafone, linia telefonica fiind disponibila in data de 1 iunie, intre orele 6.00 si 22.00. La scrutinele anterioare la care APD a folosit aceasta linie, organizatia noastra a asistat aproximativ un cetatean la fiecare minut", informeaza APD.
Cei 1.700 de observatori ai APD vor fi prezenti cu precadere in sectiile de votare din mediul rural din 25 de judete: Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Valcea si Vrancea.
Observatori ai APD vor fi acreditati si in sectiile de votare din Bucuresti.