Secretarul general al PRM, senatorul Gheorghe Funar, a revenit joi cu propunerea de constituirea a unui Guvern de uniune nationala dupa alegeri, in care sa fie cooptate toate formatiunile politice ce vor intra in Parlament, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa,.
Funar a afirmat ca un astfel de Guvern de uniune nationala se impune in contextul actualei crizei economice internationale. "PRM solicita formarea unui guvern de uniune nationala, imediat dupa alegeri, format din reprezentantii partidelor politice parlamentare pe baza algoritmului politic rezultat dupa alegeri. Asa cum se constituie conducerea Senatului, a Camerei Deputatilor, a comisiilor parlamentare, pe baza algoritmului politic. Sa intre in guvern toate partidele politice", a afirmat senatorul PRM. El a adaugat ca UDMR, care nu este partid, ci uniune, va ramane, singura, in opozitie.
Potrivit lui Funar, solutia unui Guvern de uniune nationala se impune in conditiile crizei si recesiunii economice mondiale. "Ne obliga la un guvern de uniune nationala criza economica si situatia tot mai dificila din tara, pierderea locurilor de munca, extinderea somajului tehnic, amplificarea recesiunii din Romania si cresterea preturilor si tarifelor", a afirmat secretarul general al PRM.
Funar crede ca daca nu se va forma un Guvern de uniune nationala, in primavara anului viitor partidele aflate la guvernare vor fi "maturate" de populatia care va iesi in strada.
Senatorul PRM considera ca un Guvern de uniune nationala este necesar si pentru ca statul roman nu mai are parghii pentru a conduce economia nationala. "Romania este singurul stat membru al UE in care Guvernul nu mai are parghii de a conduce economia. Guvernul Tariceanu a renuntat la actiunea de aur, la posibilitatea de veto si control asupra unor domenii strategice din economia nationala", a afirmat Gheorghe Funar.
Acesta este de parere ca Guvernului i-a mai ramas la dispozitie doar parghia fiscala, iar pentru a colecta bani la bugetul de stat va trece la majorarea impozitelor si taxelor.
Funar a sustinut ca PRM nu are vreo preferinta anume pentru vreun minister, in conditiile in care viitoarele portofolii vor fi stabilite de viitorul premier, in urma negocierilor. "In vederea constituirii unui Guvern, presedintele Romaniei desemneaza premierul, iar dupa desemnare, acesta urmeaza ca, in raport de numarul de ministere care revin pe partide si a negocierilor, sa stabileasca ministerele care revin pe partide. Premierul va stabili care va fi omul bun sa ocupe functia de ministru", a adaugat Gheorghe Funar.
Senatorul PRM i-a recomandat presedintelui Romaniei, si anume sa isi aleaga un premier "cu care sa se inteleaga si cu care sa nu mai aiba dispute".