Gheorghe Funar, secretarul general al PRM, a anuntat joi ca partidul sau cere Biroului Electoral Central (BEC) interzicerea difuzarii sondajelor de opinie care se fac la nivel national, si nu in colegiile uninominale, pe motiv ca manipuleaza alegatorii.
Gheorghe Funar a declarat, intr-o conferinta de presa, ca sondajele date pana acum publicitatii, cu procente pentru partide, nu pentru candidati, nu sunt sondaje, ci "aiureli". "Nu s-au facut sondaje oficiale in toate colegiile unde sunt candidati. Niciodata pana acum nu s-a dat publicitatii vreun sondaj facut de vreun institut mai cunoscut sau mai necunoscut in ceea ce priveste optiunile alegatorilor catre candidatii din colegiile electorale. Cifrele date publicitatii dovedesc ca aceste institute de sondare recurg la aceleasi modalitati de aflare a optiunilor electoratului pe care le-au folosit si in 2004. Dar atunci era o alta lege, cu candidati pe liste de partid", a afirmat Funar.
Potrivit acestuia, daca un institut spune ca au fost intervievate o mie de persoane "este logic" ca intr-un colegiu au fost chestionate una sau doua persoane, pe baza opiniilor carora nu se poate emite un sondaj de opinie. "Sondajele pentru candidatii din colegii sunt permise. Sa se faca dupa Legea nr. 35. Asemenea sondaje nu s-au facut pana acum. Celelalte sondaje care s-au dat publicitatii nu au nicio legatura cu prevederile acestei legi si nu urmaresc decat manipularea electoratului", a afirmat secretarul general al PRM.