Seful Guvernului refuza, Comisia speciala de retrocedare se eschiveaza, iar deputatul PRM Bihor Paul Magheru a ramas fara raspuns la cele trei interpelari adresate premierului Calin Popescu-Tariceanu pe tema imobilelor retrocedabile din municipiul Oradea si judet catre cultele religioase si minoritatile nationale. Cinci parlamentari, printre care si Paul Magheru, din Opozitie si de la Putere pregatesc un proiect de lege, inspirat din modelul Ungariei, prin care sa se interzica retrocedarile in natura.
"Am facut deja trei interpelari catre prim-ministru. N-am cerut secrete de stat, am cerut doar sa mi se comunice o lista cu imobilele care fac obiectul cererilor de retrocedare si situatia lor actuala. La prima interpelare mi s-a raspuns ca nu este posibila intocmirea unei astfel de liste pana pe 25 ianuarie. Ei, bine, am asteptat sa treaca data-limita si am formulat o a doua interpelare, la care n-am primit niciun raspuns, iar pe a treia am depus-o luni, si am decis sa nu mai astept, ci sa ma duc direct la Comisia de retrocedare. Miercuri, cand am ajuns acolo, sefa comisiei, doamnaIngrid Zaarour, a inceput sa mi se planga ba ca n-are personal, ba ca n-are spatiu suficient, in orice caz, pana la urma, mi-a promis ca va acorda o atentie sporita problemelor ivite in judetul Bihor si tot nu mi-a aratat nicio lista", ne-a declarat parlamentarul Magheru.
El sustine ca, incepand de luni, va face, impreuna cu alti patru parlamentari, o initiativa legislativa care sa interzica retrocedarile in natura a scolilor, spitalelor, a imobilelor cu destinatie publica si a parcurilor publice. "Noi invocam exemplul Ungariei, care, la fel ca Romania, fosta tara comunista, nu restituie nimic in natura", ne-a precizat deputatul bihorean. Consilierii PRM din Sanmartin au subscris la initiativa lui Magheru, sustinand ca in comuna lor cererile de retrocedare cuprind zeci de imobile si sute de hectare de padure.
"Romano-catolicii revendica 841 de hectare de padure la Cordau, iar cei din Ordinul Premonstratens padurea din Felix si o multime de imobile din comuna. Nici Maica Tereza si nici Vaticanul nu au facut aceste paduri pe teritoriul Romaniei" a declarat, ieri, in conferinta de presa, consilierul PRM Sanmartin Florin Ciurdaru. Acesta sustine ca terenul a apartinut statului roman inainte de cel de al Doilea Razboi Mondial, iar in timpul razboiului, terenurile au fost trecute de statul maghiar in proprietatea Bisericii Romano-Catolice, iar in 1945 au trecut din nou in proprietatea statului roman", a precizat consilierul PRM. "Peste 2.000 de ani am fost furati, iar acum cei de la putere ne dovedesc ca inca se mai poate fura", a mai declarat consilierul PRM.