PSD a reusit luni seara sa-si impuna candidatii pentru presedintia celor doua Camere ale Parlamentului - Adrian Nastase la Camera Deputatilor si Nicolae Vacaroiu la Senat - cu ajutorul PRM si al PUR.
Sedintele celor doua Camere au fost marcate insa de scandaluri legate de procedura de vot, care au culminat cu retragerea parlamentarilor PNL, PD si UDMR din salile de sedinta. Pentru Alianta insa pierderea acestor doua posturi este doar inceputul, deoarece majoritatea in Parlament detinuta de cele trei partide va duce la o guvernare pe muchie de cutit.

La masuta sau in camaruta

La Senat s-a discutat aprins aproape trei sferturi de ora asupra modalitatii in care se va exercita votul, sedinta fiind intrerupta la un moment dat de PNL si PD, care s-au retras pentru consultari.
Initial, ei au solicitat sa se asigure secretul votului, prin instituirea obligativitatii de a vota la o masuta din fata prezidiului. Propunerea a cazut insa la vot. Grupurile PNL, PD si UDMR au parasit sala chiar in momentul in care incepuse votul. In absenta acestora, cei 78 de senatori prezenti in sala l-au ales pe Nicolae Vacaroiu, in detrimentul democratului Radu Berceanu, cu 76 de voturi “pentru“.
Lucrurile s-au desfasurat aproape identic la Camera Deputatilor. Si aici au fost discutii interminabile legate de procedura de vot.
Deputatii PNL si PD au cerut ca secretul votului sa fie respectat, astfel incat fiecare parlamentar sa bifeze buletinul de vot intr-un spatiu in care nu poate fi vazut de ceilalti deputati. Dupa alte cateva replici intre ei si alti deputati procedura de vot a fost demarata, in ciuda protestelor venite de la PNL, PD si UDMR, care cereau discutarea in continuare a procedurii de vot.
Nemultumiti de metoda de vot, unii deputati PNL si PD au mers intr-o incapere separata pentru a vota. in replica, alti deputati PSD, PRM si PUR au bifat buletinele in sala de sedinta, in vazul colegilor.
In urma votului, deputatul PSD Adrian Nastase a fost ales presedinte al Camerei, cu 173 de voturi.

Basescu, chemat sa jure

Dupa ce a fost ales, Nastase a propus convocarea unei sedinte comune cu Senatul, pentru ca presedintele Traian Basescu sa poata depune juramantul de credinta. Deputatii au fost apoi nevoiti sa astepte ca si la Senat sa se termine procedura de vot.
In jurul orei 23.00, cele doua Camere erau reunite, iar Traian Basescu a intrat in sala sa depuna juramantul. Sedinta comuna a debutat cu intonarea Imnului de stat.
PF Teoctist a binecuvantat alegerea presedintelui Romaniei, dupa care Traian Basescu a depus juramantul. Inainte de rostirea juramantului, Basescu a avut o scurta discutie cu Patriarhul Teoctist.