Presedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, si totodata presedinte al Consiliului Judetean Dolj, a declarat intr-un interviu acordat GdS ca nu s-a hotarat daca va candida la un nou mandat si a precizat ca PSD isi doreste foarte mult functia de primar al Craiovei. Atat de mult, incat ar fi in stare sa desemneze candidat un dusman daca acesta este primul in sondaje.


GdS: PSD si PNL sunt oficial aliate sub cupola Uniunii Social-Liberale. Cum functioneaza mariajul dintre cele doua partide la nivelul Doljului?
I.P.: In consonanta cu protocolul pe care l-am semnat. Ne-am intalnit la Bucuresti in fata celor doi secretari generali de la Partidul Social Democrat si PNL impreuna cu o delegatie de la ambele partide. Si ne-am cam pus de acord... nu cu multe lucruri, pentru ca nu avem foarte multe de impartit in judet. Suntem chiar unul dintre judetele unde lucrurile pot sa fie abordate cu mai multa claritate, datorita faptului ca de-a lungul timpului nu am avut relatii foarte tensionate. In al doilea rand, avem majoritatea in Consiliul Judetean Dolj si chiar in momente mai grele, ca acela in care PSD a intrat la guvernare si mie mi se cerea sa ies din aceasta asociatie cu liberalii si se vorbea de un mariaj "a trois", eu mereu spuneam ca merg in continuare cu cine am dat palma. Probabil ca nu o sa fie in toate cele 111 localitati la fel de neted si vor mai exista si zone unde, daca va trebui, vom merge separat, insa in foarte multe locuri ne vom da mana intrucat ceea ce ne dorim este sa castigam in cat mai multe localitati si sa pregatim alegerile din toamna.

GdS: Presedintele PNL Dolj, Mihai Voicu, a dat de inteles ca lasa presedintia CJ pe mana dumnneavoastra, banuiesc ca veti candida...
I.P.: Eu nu mi-am exprimat aceasta dorinta pana in acest moment. Nu stiu daca voi candida, mai e timp pana atunci. Din protocol se intelege ca acolo unde este presedintele consiliului judetean partidul respectiv poate sa-si nominalizeze in continuare un candidat. In ceea ce priveste municipiul resedinta de judet, noi trebuie sa-l judecam in contextul in care unul dintre partide are un candidat mai bun si poate sa castige. Aproape ca nici nu conteaza de la ce partid vine, numai ca partidul care isi pune un candidat trebuie sa-si atraga de partea lui soldatii, respectiv membrii din organizatiile municipale, si sa fie un candidat credibil, adica sa nu fie neaparat o incrancenare a unui partid de a-si pune un candidat. Daca mie cineva imi spune ca PNL are un candidat care este credibil si cu el se pot castiga alegerile la Craiova, pot sa le spun colegilor mei ca este o masura mai buna. Pana acum nu s-au pus asemenea probleme.

GdS: Mihai Voicu a lasat sa se inteleaga ca ar dori Primaria Craiova in schimbul cedarii consiliului judetean.
I.P.: Nu stiu, nu am avut o asemenea discutie cu dumnealui.

GdS: Vi s-ar parea un lucru normal?
I.P.: Mi s-ar parea un lucru normal ca aceasta alianta sa castige si judetul, si Primaria Craiova. Restul sunt lucruri de amanunt si vom vedea cum trece timpul peste ele si cum le-om rezolva.

GdS: Deci, nu excludeti nici una dintre cele doua variante...
I.P.: Nu exclud, in ideea in care v-am spus, ca partidul care vine sa-si puna in fata candidatul cel mai credibil care... simpla numire a unui candidat nu inseamna ca acela este si castigator si, stiti cum se spune, exista liderul de facto si liderul de jure. Atunci cand se intalnesc, este situatia cea mai favorabila. Asa si aici. Daca e de la PSD, e bine, daca e tot din alianta, la fel, deci oricum ar fi...

GdS: PSD isi doreste de foarte multa vreme Primaria Craiova.
I.P.: Exact. Si se va lupta pentru asta.

GdS: Mai mult decat pentru consiliul judetean?
I.P.: Le doreste in egala masura.

GdS: Presupunand ca Antonie Solomon va candida la Primaria Craiova, poate fi invins?
I.P.: In primul rand ii doresc sa poata reveni, sa intre in normalitate. In legatura cu celelalte lucruri nu mai pot sa fac comentarii. Ce pot sa spun este ca, indiferent cine candideaza, candidatul aliantei si noi suntem hotarati sa castigam Primaria Craiova.

GdS: Deci poate fi invins?
I.P.: Nu stiu de Antonie Solomon, in primul rand nu stiu daca mai candideaza...

GdS: Exista posibilitatea ca Antonie Solomon sa participe la alegeri din partea aliantei? I-ati face o oferta daca nu ar mai fi in PDL?
I.P.: Nu vreau sa comentez ce ar urma sa se intample cu el. A traversat o situatie atat de dificila, incat a avansa cu presupunerea ar insemna sa nu-i acordam respectul cuvenit. Vazand si facand, deci in momentul in care apare problema, atunci o discutam.
GdS: Mihai Fifor este candidatul pe care dumneavoastra l-ati aruncat oficial in lupta pentru primarie.
I.P.: Nu este o candidatura oficiala a domnului Fifor. Deocamdata, partidul nu si-a desemnat candidatul. In calitatea lui de presedinte al organizatiei municipale, era normal sa-si depuna candidatura. Dupa el si-au depus-o si altii, a fost si senatoarea Olguta Vasilescu, a fost si... fostul viceprimar Gheorghe Nedelescu. Probabil, pana se va lua o hotarare, vor mai aparea si altii. Nu exclud acest lucru. In acest moment lasam libera competitia in interiorul partidului pentru a aparea cat mai multi oameni. Dar nici unul dintre cei care si-au anuntat candidatura nu este preferatul cuiva sau de la inceput alesul organizatiei. Eu nu-l prefer pe nici unul. Ii privesc cu simpatie pe toti. De aceea le-o spun cu toata claritatea, ca sa nu existe vreo suparare. Pe de alta parte, ei, ca fiecare politician cu personalitate, e normal sa se lupte, sa se zbata, in niste limite, bineinteles, in masura in care au programe si pot sa aiba dezbateri pe ele cu privire la dezvoltarea Craiovei. Stiti cine poate sa fie in ultima instanta candidatul la Primaria Craiova? Un dusman al nostru, daca este si tot ar trebui sa fie acolo, deci sa nu tinem cont de nici un fel de resentimente. Eu nu am prea multi, sa zicem, oameni cu care sa am o inversunare, dar, daca ar fi unul dintre acestia si iese din sondaje, si cu acela as merge.

GdS: Domnul Nedelescu era foarte suparat, a spus ca nu este sustinut si lua in calcul o candidatura independenta. De ce credeti ca este nemultumit?
I.P.: Chiar nu stiu de ce si nici nu stiu daca este nemultumit. Ce am spus este valabil si pentru dansul. Cine doreste sa lupte, se lupta pentru fiecare bucatica. O candidatura independenta este o optiune personala.

GdS: Va avea Bucurestiul vreo influenta asupra candidaturii finale?
I.P.: Da. Si ei pot avea o influenta la un moment dat, in sensul ca doua case de sondare a opiniei publice, alese una de PSD si alta de PNL, vor pune in opera pe cei care s-au inscris si vor face un sondaj probabil prin iunie, iulie. Si atunci se va vedea, speram de prima data. Daca diferentele vor fi zdrobitoare, ramane un singur sondaj, daca nu, atunci e normal ca si conducerea partidului sa fie interesata de Craiova si atunci vor sta cu ochii pe noi. si asta pentru ca intr-un oras cum e Craiova rezultatul reverbereaza in toata regiunea.

GdS: Bucurestiul se poate opune rezultatului sondajelor?
I.P.: Bucurestiul poate avea o discutie si cu mine, si cu Mihai Voicu si sa spuna ca asa se vede de la Bucuresti, sa ne intrebe de la noi cum se vede. Aceasta platforma este una foarte flexibila. Partea buna este ca si eu, si Mihai Voicu suntem vicepresedinti ai partidelor si putem discuta lucruri care in alte parti nu se pot discuta, si fiecare dintre noi, la un moment dat, pe baza compromisului din politica, poate sa faca un pas inainte sau inapoi.

GdS: Ce ar aduce nou pentru Craiova un primar al aliantei?
I.P.: Un candidat cu un consiliu ar putea pune in opera proiecte social-liberale, investitii in Craiova cum sunt cele liberale, si sociale - cum este la PSD. Ma refer la o abordare speciala a cartierelor sarace ale Craiovei, marginase, care arata ca o comuna. Au fost lasate in urma zone care poate inseamna jumatate din Craiova.

GdS: Deci asta ati avea de reprosat conducerilor de pana acum ale primariei...
I.P.: Nu am nici o intentie... Aici vine si consiliul judetean, prin Masterplanul de Apa de 178 de milioane de euro, aproape 45 de milioane de euro vin la Craiova, exact pentru doua cartiere foarte sarace in care se va reduce problema apei si a canalizarii. De ce nu, in continuare primaria si CJ sa-si dea mana cu mult mai multa prietenie pentru rezolvarea unor probleme, pentru atragerea investitorilor in jurul Aeroportului din Craiova.

GdS: Cum?
I.P.: In primul rand, cu speranta ca avem un guvern al nostru. Ne-am dori sa gasim usi la care sa batem si sa le spunem ca aceasta zona este una dintre primele sase zone ale UE ca saracie si a doua din Romania ca saracie si nu vedem nici un proiect pentru aceasta zona.

GdS: Deci mizati pe aportul parlamentarilor...
I.P.: Vorbim de primarii, dar nu putem sa nu ne gandim la toamna care urmeaza. Sper ca primarii sa poata alege parlamentari care sa constituie o majoritate si sa vedem niste oameni ridicati din aceasta zona. Sa-i vedem ca au aceasta intentie de a intoarce ceva catre aceasta zona.

GdS: Cum va explicati ca in Consiliul Local Craiova, consilierii PSD nu se opun proiectelor primariei? Este alianta si acolo?
I.P.: Ar fi foarte simplu sa voteze contra si la consiliul local, si la consiliul judetean. Intr-adevar, ei au abordari punctuale atunci cand sunt proiecte care vizeaza bunul mers al Craiovei. Nu se opun daca nu exista o piedica legislativa sau care sa atenteze la doctrina noastra social-democrata.
GdS: Nu-mi amintesc sa fi fost recent un proiect la care PSD sa fi votat impotriva.
I.P.: Nu stiu sa va dau un exemplu, dar ceva trebuie sa existe.

GdS: Ultimul exemplu este numirea noilor administratori de la Salubritate si Piete, pe care PSD i-a votat.
I.P.: Aici este posibil sa fi fost o abordare mai grabita.

GdS: De ce credeti ca acel investitor al Ford (IAC - n.r.) s-a mutat la Bals, in Olt, si nu in Dolj?
I.P.: Cred ca, pe de o parte, este o strategie a firmei care si-a spus ca exista destui oameni care nu au serviciu acolo. Pe de alta parte, vorbim de lucruri foarte serioase, 17 milioane de euro, pe care guvernul le-a acordat ca ajutor de stat, si atunci nu s-a spus ca ajutorul acesta de stat sa mearga la Craiova, ci s-a spus sa mearga la Bals. Plus diligentele oamenilor de la putere, deputatul Steriu, care s-a spus ca a facut poteca la domnul Ialomiteanu pana i s-au aprobat acesti bani. Aratati-mi mie pe cineva in aceasta lume, care doreste sa deschida o afacere, si nu este sensibil cand cineva ii ofera 17 milioane de euro.

GdS: Adica parlamentarii de Dolj nu s-au zbatut suficient?
I.P.: Sa intelegeti exact ca strategia lor a fost sa se opreasca acolo. Eu m-am intalnit cu ei. L-am prezentat pe decanul Facultatii de Mecanica... Ce sa va spun mai mult decat ca noi le dam gratis si le punem si utilitati? Au primit bani sa se aseze acolo.

GdS: Liberalii spun ca ei au adus Fordul la Craiova.
I.P.: Singurul lucru pe care pot sa-l remarc este ca acel contract a fost semnat pe vremea premierului Tariceanu. Uzina asta a avut atractie tot timpul, si pe vremea lui Nastase, si pe vremea lui Tariceanu. Intamplarea a facut sa vina acum. Nu am nici un resentiment pentru guvernul liberal, care a adus-o aici. Si cu atat mai mult daca exista un guvern PDL care sa aduca o investitie la Craiova, nu m-as sfii sa-l aplaud.

GdS: V-ati vedea vreodata la PDL?
I.P.: M-as vedea intr-o vizita de lucru pentru ca eu sunt deschis, dar, asa cum lideri marcanti de la ei nu s-ar vedea la noi, nici eu nu m-as vedea. Sunt prea legat de oamenii de aici si nu mi-am pus niciodata problema.

GdS: E nevoie de o schimbare a conducerii tuturor partidelor din parlament?
I.P.: Eu zic ca e problema fiecarui partid cum simte. Daca ne uitam in Europa, sunt lideri care sunt la o varsta venerabila si conduc in continuare partide. Sunt in alte parti care nu rezista mai mult de patru sau chiar doi ani. Eu pot avea abordari doar in ceea ce ne priveste.

GdS: Si ce credeti despre PSD?
I.P.: Cred ca s-a intamplat ceea ce a fost de intamplat. Si acum are credit total Victor Ponta.

GdS: Exista riscul disolutiei identitatii celor doua partide care formeaza USL?
I.P.: Este o abordare mai mult filosofica. Dupa 20 de ani de politica, daca este sa fim cinstiti, cand vorbim de doctrina intr-o comuna de pe malul Dunarii intr-o zi de vot, cred ca nu o intelege foarte multa lume. Sigur, exista o parte din populatie care stie ce inseamna. Conteaza omul, o anumita credinta a lui, o anumita abordare. Daca au votat, de exemplu, trei trandafiri, e greu sa-i mai schimbi si de cativa ani conteaza foarte mult cine strange mai multi bani pentru campanie.

GdS: Ce stiti de Fabrica de Avioane?
I.P.: Este inca un mister al economiei romanesti intr-un moment in care sunt foarte putine fabrici neprivatizate. In UE si in lume exista foarte putine tari care au putut sa dovedeasca faptul ca in industria de varf pot sa aiba performante asa cum a fost fabrica de la Craiova. De dorit ar fi fost ca toate guvernele sau unul, in sfarsit, sa aiba o finalizare cu aceasta fabrica. Acum traieste cu mana intinsa, fie dupa salarii, fie dupa comenzi. Oamenii incep sa se deprofesionalizeze. Eu cred ca nu s-a privatizat pentru ca nu s-a dorit. Totusi, petitori au fost. Probabil au fost conditiile prea dure, fie cei care au vrut sa le cumpere au vrut sa le ia pe nimic si apoi sa le transforme in supermarketuri. Ca nu pot da vina pe fatalitate si sa spun ca nu au avut noroc. Cu cei de la Alenia m-am intalnit de multe ori. Dar au disparut pe parcurs, le-au aparut alte posibilitati, ca si cehii. Mereu ne spunem ca acesta ar trebui sa fie anul privatizarii.

GdS: Au avansat discutiile pentru aducerea companiilor care sa opereze zboruri pentru angajatii Ford?
I.P.: Nu as putea spune asta, pentru ca pe noi ne vor anunta ultima data. Ei au dorit sa se asigure ca se poate ateriza la Craiova cu avioane mari. Au facut un audit si au stabilit ca nu exista nici o problema. Am aici o scrisoare catre directorul Ford, in care il rog sa ne intalnim sa schimbam informatii, sa le facem publice. Sunt oameni care vin in audiente tot intreband cand incep angajarile.

GdS: Ce veti face cu stadionul Tineretului?
I.P.: Am avut un concurs de idei. Ne-ar fi foarte simplu sa spunem ca il scoatem la o licitatie. S-a vorbit despre istoria Universitatii. Aproape ca nu stiu sa va spun acum ce facem cu el, dar este clar ca va trebui facut ceva, daca nu acum... Eu am o temere foarte mare sa vad competitii sportive pe acest stadion, sa nu avem vreo surpriza cu tribunele. Dar ne-am dori sa fie pentru el un proiect foarte mare, fie un stadion, daca s-ar permite...

GdS: Spuneati mai demult ca Federatia Romana de Fotbal nu il va omologa.
I.P.: Poate vine un arhitect care spune ca se poate. Deci acum ramane in administrarea clubului de copii si juniori. Si daca vom gasi fondurile necesare sau investitori, vom face acolo, in primul rand, ceea ce a fost, daca e posibil, un complex sportiv sau sa legam mai multe variante, cu cladiri in colturi pentru CJ, fie pentru o institutie a CJ. Zona permite o abordare pe verticala. Poate cu birouri pe care sa le inchiriem.

GdS: Si cand luati o decizie? Au trecut doi ani de la acel concurs de idei.
I.P.: Nu ne arde deloc aceasta problema. Avem multe altele. Pana acum, nu a aparut un program al UE care sa poata prevedea fonduri. Nu ne-ar displacea sa primim jumatate din bani.

GdS: Ce v-ar putea determina sa nu mai candidati pentru un nou mandat la consiliul judetean?
I.P.: Familia. Au un cuvant foarte mare de spus. Daca ei vor spune ca e de ajuns cu zbuciumul si ca mai e cazul sa stau si cu ei, atunci asa voi face.

GdS: V-ar tenta functia de primar al Craiovei?
I.P.: Niciodata, pentru ca in general imi place sa abordez problemele pe care le cunosc, iar uneori chiar intru in amanunte si imi ia timp pana ma lamuresc cu o anumita problema. Eu am o alta dorinta. Sunt mai obisnuit cu partea aceasta de spatiu, cu 111 localitati, si ma incarc cand ma apropii de Dunare, de nordul judetului. In aceasta etapa, ruralul, teritoriul are mai multa nevoie de mine.