Presedintia suedeza si-a prezentat luni la Bruxelles prioritatile pentru urmatoarele sase luni de mandat la carma Uniunii, dupa preluarea stafetei de la Cehia, la 1 iulie.
Agenda acesteia este una foarte incarcata, cu dosare mostenite de la presedintia ceha si multe teme de actualitate.
Programul si dosarele tematice au fost prezentate de Cecilia Malmstrom, ministrul pentru afaceri europene, si Carl Bildt, ministrul afacerilor externe din Suedia.
Cum era de asteptat, primele teme pe agenda sunt criza economica si masurile de combatere a ei, planul privind reforma sistemului financiar, adoptat de liderii europeni la Consiliul UE de saptamana trecuta, si pentru care se asteapta proiectul de act normativ de la Comisia Europeana, dar si nominalizarea lui Jose Manuel Barroso pentru un nou mandat de presedinte al Comisiei Europene si discutiile privind procedurile de urmat. O alta tema mare este cea a schimbarilor climaterice, Uniunea trebuind sa isi defineasca pozitia in vederea participarii la conferinta internationala privind schimbarile climaterice din decembrie de la Copenhaga.
Legat de Barroso, Malmstrom a atras atentia ca, pentru moment ramane de vazut care va fi pozitia Parlamentului European, privind candidatura actualului sef al executivului european si abia apoi stabilita procedura si calea de urmat. "Misiunea noastra este de a discuta cu grupurile politice din Parlament, iar pentru aceasta asteptam mai intai sa se finalizeze alegerile din grupuri, ca sa stim cu cine vorbim.
"Noi (presedintia suedeza, n.r.) am dori un acord pe 14-15 iulie (la inceputul sesiunii plenare a PE de la Strasburg, care marcheaza intrarea in activitatea a noului legislativ, n.r.)", a spus ministrul suedez. Malmstrom a tinut sa atraga atentia ca respecta pozitia Parlamentului, pentru a stabili pasii de urmat. "Suedia prefera ca Parlamentul European sa se exprime asupra numirii lui Jose Manuel Barroso. Avem nevoie mai intai un acord cu Parlamentul European si apoi vom discuta despre pasii de urmat", a explicat oficialul suedez. In opinia sa, Europa are nevoie "de o Comisie eficienta" si trebuie evitat "vidul de putere" la nivelul Uniunii.
Intrebata cum aprecieaza mecanismul de cooperare si monitorizare al Comisiei Europene pentru Romania si Bulgaria, respectiv daca este sau nu eficient si daca Suedia are in vedere modificarea lui, Malmstrom a spus ca presedintia suedeza asteapta mai intai Raportul Comisiei Europene, "care va fi publicat probabil in septembrie", pentru a "vedem mai intai care sunt progresele, inainte de a decide ceva".
Malmstrom a apreciat ca, in aceste conditii, "este prea devreme" sa se pronunte si sa spuna daca va fi sau nu modificat mecanismul mentionat.