AmosNews : Ponta: La Camera Deputatilor trebuie sa ramana 300 de alesi

In Camera Deputatilor trebuie sa ramana 300 de parlamentari, iar la Senat, in functie de sistemul de vot ales, sa ramana nu mai mult de 100, a declarat, luni, premierul Victor Ponta, care a facut un apel la membrii comisiei si la senatori sa nu plece in vacanta fara textul de modificare a Constitutiei adoptat in Senat.
"Trebuie sa trecem proiectul de reviziuire a Constitutiei de Senat pana la sfarsitul sesiunii si ii rog pe toti membrii comisiei si pe senatori sa faca un efort sa nu plece in vacanta fara textul adoptat in Senat. In acest fel putem sa-l transmitem in timpul verii, sa mai avem dezbateri, sa discutam, sa transmitem catre Comisia de la Venetia textul, in septembrie sa il adoptam in Camera Deputatilor si in octombrie sa avem referendum. Daca trecem de octombrie, ideea cvorumului va fi din ce in ce mai dificila", a declarat Victor Ponta.
"Este la Senat legea privind referendumul si de aceea o sa va rog pe cei din comisia speciala coordonata de domnul Zgonea, dar in baza discutiilor pe care le avem in grupuri si in USL, sa progresam cu legea electorala. Aici suntem in stadiul urmator: la Camera Deputatilor tot USL-ul suntem de acord ca trebuie sa revenim la sistemul proportional, care se practica, dealtfel, in toate tarile europene, mai putin in Marea Britanie.
La Senat e o mica disputa intre conducerea USL si intre senatori. Noi propusesem ca senatorii sa fie alesi uninominal, senatorii propun sa fie alesi proprotional. Pe mine ma intereseaza sa luam o decizie impreuna, nu are rost sa o impunem, dar mesajul foarte clar asupra caruia nu putem sa dam inapoi (Victor Ponta si Crin Antonescu - n.r.) este cel al numarului de parlamentari. La Camera Deputatilor raman 300, la Senat o sa vedem cati sunt, 80-100, in functie de sistemul de vot pe care il adoptam", a mai spus premierul.