Printul Akishino al doilea fiu al imparatului Japoniei si sotia sa, Printesa Kiko, fac o vizita de 4 zile in Romania, in cadrul unui turneu european. Ambasadorul Japoniei la Bucuresti, Yoshinobu Higashi, a precizat, saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca vizita Printului Akishino si a sotiei sale a fost prelungita de la 3 la 4 zile, din dorinta expresa a acestora, fiind foarte nerabdatori sa cunoasca Romania. Printul si printesa Akishino sunt cazati la Vila Lac 1 pe durata sederii in Romania.
In prima parte a vizitei, Basescu i-a primit in holul de onoare al Palatului Cotroceni, pe Printul Akishino si Printesa Kiko. Oaspetii au vizitat Muzeul Cotroceni dupa care s-au deplasat la Palatul Parlamentului, unde s-au intalnit cu presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Mircea Geoana si Roberta Anastase. La Senat, discutiile au constat predominant din aprecieri la adresa relatiilor bilaterale romano-japoneze. Printul Akishino si-a exprimat speranta ca vizita in Romania va conduce la intarirea legaturilor dintre cele doua tari. "Sunt bucuros ca marcam 50 de ani de la reluarea relatiilor oficiale prin aceasta vizita", a continuat Printul Akishino.
Geoana a prezentat apoi cateva dintre domeniile de interes pentru Romania in ceea ce priveste relatiile cu Japonia. "Sunt trei mari domenii in care dorim sa colaboram cu tara dumneavoastra. Japonia este cea mai importanta tara din lume in ceea ce priveste cercetarea si inovarea, iar Romania se poate constitui intr-un cap de pod pentru produsele japoneze spre Europa. Protectia mediului este alt domeniu foarte important pentru Romania. Va recomand Delta Dunarii, unul din nestematele biosferei. De asemenea, putem da profunzime relatiilor romano-japoneze printr-o colaborare aprofundata intre mediile noastre academice", a declarat presedintele Senatului Romaniei.
De asemenea, Printul Akishino s-a declarat incantat de numarul mare al studentilor romani interesati de Japonia, precum si speranta ca tot mai multi dintre acestia vor avea ocazia sa viziteze tara sa. La finalul intrevederii, Mircea Geoana a reafirmat interesul strategic al Romaniei pentru dezvoltarea relatiilor cu Japonia.
"In momente dificile, prietenii trebuie sa stranga randurile. Duceti la Tokyo mesajul nostru de profund respect pentru tara dumneavoastra si speranta unei dezvoltari continue a relatiilor dintre Romania si Japonia", a afirmat Geoana. Printul Akishino al Japoniei si Printesa Kiko i-au multumit lui Mircea Geoana pentru primirea calduroasa, exprimandu-si dorinta de a participa la evenimente culturale specifice Romaniei, pentru o mai buna cunoastere a poporului roman.