Printr-un ordin al ministrului sanatatii, datoriile Spitalului Municipal Motru si ale Sanatoriului Dobrita vor fi achitate de minister.
Cele aproximativ 18 miliarde de lei vechi care reprezinta datoriile Spitalelor Motru si Dobrita vor fi achitate de Ministerul Sanatatii. In urma cu o saptamana a avut loc o rectificare bugetara la nivel national, iar Ministerul Sanatatii si Familiei a mai primit 2.000 de miliarde de lei. Din acesti bani, Eugen Nicolaescu a decis ca ministerul va achita datoriile spitalelor din tara acumulate in perioada 2003-2004. In Gorj, din cele opt unitati spitalicesti doar doua au datorii neachitate din aceasta perioada. "Spitalul Motru si Sanatoriul Dobrita au datorii de aproximativ 18 miliarde de lei vechi, din care Motru are zece miliarde acumulate intre 2003 si 2004. Datoriile pe care le mai au, in afara acestor sume, le vor achita din bugetul propriu", a declarat Aristica Morosanu, directorul Autoritatii Nationale de Sanatate Publica Gorj. Cea mai mare datorie a unei unitati medicale din Gorj o inregistreaza Spitalul Judetean Targu Jiu, care are de achitat peste 80 de miliarde de lei vechi.
Au crescut incasarile la Spitalul Judetean
Spitalul Judetean Targu Jiu nu are datorii catre furnizori din perioada 2003-2004, cele peste 80 de miliarde de lei fiind acumulate dupa aceasta perioada. In prezent, noua conducere a unitatii medicale a reusit sa creasca incasarile primite de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Gorj pe serviciile medicale realizate de angajatii Spitalului Judetean. Aristica Morosanu a afirmat ca in luna iunie s-au realizat mai multe internari, iar CJAS Gorj are de decontat 25 de miliarde de lei vechi pentru aceste servicii. "In luna aprilie au avut de decontat 16 miliarde, in luna iunie a crescut suma. Este un lucru bun care demonstreaza ca Florin Mergea isi face treaba si redreseaza unitatea spitaliceasca. De asemenea, a inceput sa achite si din vechile facturi", a afirmat Morosanu. In ceea ce priveste incompatibilitatea lui Mergea, noile legi ale reformei sanitare nu-l mai obliga pe noul director sa renunte la functia de manager in favoarea celei de medic. In prezent, Florin Mergea poate sa profeseze ca medic chirurg, dar si sa fie managerul Spitalului Judetean.