Functionarii Finantelor doljene se relaxeaza in concedii pe bani publici. In 2008, fiecare om de la Fisc a primit, in medie, 1.306 lei de la stat sub forma de prima de vacanta.

Fiecare roman contribuie din banii lui pentru relaxarea functionarilor publici. In conditiile in care firmele din mediul privat isi concediaza angajatii pentru ca nu au de unde sa-i mai plateasca, in sectorul de stat se acorda prime pentru confortul acestora. Din banii publici adunati la buget, o parte ajunge la functionarii publici, sub forma unor prime de vacanta. In plina criza financiara, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a platit angajatilor prime ce totalizeaza 13,3 milioane de euro, dupa cum a recunoscut, zilele trecute, chiar ministrul finantelor, Gheorghe Pogea. In teritoriu, functionarii Fiscului tin sa precizeze ca orice functionar public are dreptul legal la o astfel de prima de vacanta.

1.306 lei - prima medie pe cap de "finantist"

Angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj au primit anul trecut prime de vacanta totalizand aproape un milion de lei. "Suma acordata in 2008 drept prime de vacanta a fost de 980.000 de lei. O prima de vacanta este cat salariul mediu brut al fiecarui functionar public, deci primele sunt intre 800 de lei si 2.000 de lei, dar, repet, brut. Suma este impozabila, ca orice alt salariu. Toti functionarii publici au astfel de prime de vacanta, pentru ca este un drept prevazut de Legea functionarilor publici. Eu, de exemplu, nu primesc o astfel de prima, pentru ca nu sunt functionar public, dar daca este o lege care le permite sa ia primele, noi trebuie sa o aplicam", spune directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Calinoiu. Fiscul doljean are 750 de angajti. Un calcul matematic simplu arata ca, in medie, un functionar al Finantelor doljene a incasat anul trecut drept prima de vacanta, in medie, 1.306 lei, adica aproape cat salariul mediu pe economie. Intrebat cum isi explica faptul ca angajatii din mediul privat nu primesc astfel de prime de la stat, directorul DGFP Dolj a raspuns la obiect: "Pentru ca persoanele din mediul privat nu cer astfel de prime. Ei s-au obisnuit cu ceea ce le dau patronii".
Liderul sindical de la Finantele doljene, Mitita Tudor, sustine ca prima de vacanta "este un drept castigat in instanta de functionarii publici". El spune ca "daca sunt bani la buget pentru scene care faceau 2.000 de euro si pentru care s-au platit 65.000 de euro, pentru Loganuri de 70.000 de euro, atunci trebuie sa fie bani si pentru primele de vacanta ale functionarilor publici". Mitita Tudor mai spune ca aceste prime de concediu trebuie sa se mentina pentru oamenii din Finante, pe motiv ca "asta este tot ce ne-a mai ramas!".