Primavara anului viitor va fi dedicata alegerilor. Liderii de partide si grupuri parlamentare si premierul Calin Popescu-Tariceanu au cazut de acord asupra datei de 13 mai 2007 pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European (PE). Ei au mai decis ca alegerile anticipate sa nu se desfasoare odata cu cele pentru PE.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a deplasat ieri la Palatul Parlamentului pentru a discuta cu liderii de partide si grupuri parlamentare de-spre principalele prevederi ale proiectului de lege pentru desemnarea europarlamentarilor romani si calendarul alegerilor pentru PE. Premierul a mai discutat cu liderii politici si despre eventualele nominalizari ale unor candidati pentru institutiile europene.
La finalul intrevederii, atat premierul Tariceanu, cat si liderul PSD, Mircea Geoana, au declarat ca data de 13 mai a fost agreata de toti reprezentantii partidelor politice. Premierul a precizat ca la stabilirea acestui termen s-a tinut cont de toate elementele de procedura legate de organizarea acestor alegeri pentru PE. Ele tin de faptul ca Guvernul trebuie sa anunte data alegerilor pentru Parlamentul European (PE) cu 90 de zile inainte, iar o luna este rezervata campaniei electorale.
In cadrul discutiilor a fost evidentiat si faptul ca respectarea acestei date este conditionata de rapiditatea cu care cele doua Camere vor dezbate si vor adopta proiectul de lege pentru alegerile pentru desemnarea europarlamentarilor romani, principalele prevederi ale acestui proiect de lege fiind discutate si in cadrul intalnirii de ieri.
Reprezentantii partidelor politice au stabilit ca alegerile pentru Parlamentul European se vor desfasura pe o singura circumscriptie pe tara, pragul electoral minim va fi de 5%, iar reprezentantii in PE nu pot fi si membri ai Parlamentului roman. De asemenea, in cadrul acestui scrutin nu se vor organiza sectii de vot in gari, autogari si aeroporturi.

Fara suprapunere cu anticipate

Liderii politici au mai convenit ieri ca alegerile pentru PE sa nu se suprapuna cu eventuale alegeri anticipate. Unul dintre argumentele invocate a fost, potrivit lui Tariceanu, referitoare la practica europeana in materie, care nu recomanda suprapunerea alegerilor si, implicit, a dezbaterii temelor europene, cu alegerile interne si dezbaterea temelor nationale. "In practica europeana, alegerile pentru Parlamentul European nu se suprapun cu alte alegeri care sunt de natura locala - fie alegeri pentru administratia locala, fie alegeri parlamentare - pentru ca subiectele nationale sa nu ajunga sa domine subiectele europene", a declarat Tariceanu,
ßeful Executivului a precizat ca cele doua evenimente nu se pot suprapune si pentru ca Romania va organiza pentru prima data alegeri europene, iar subiectele de interes european sunt relativ putin cunoscute pentru electoratul roman. "Va trebui facut un efort intens de a atrage, de a sensibiliza opinia publica, referitor la importanta acestor alegeri, pentru ca altfel riscam sa avem o rata scazuta de participare la alegeri, ceea ce nu ne dorim", a aratat Tariceanu.

Pro si contra anticipate

Premierul a sustinut inca o data ca alegerile anticipate nu sunt oportune in acest mandat legislativ. El a declarat ca, in calitate de prim-ministru, va pleda in favoarea stabilitatii politice si ca nu trebuie sa se vorbeasca despre anticipate intruna, pentru ca s-ar genera "un climat de instabilitate generala". "Sa stiti ca nu suntem numai noi pe lumea asta. Ne privesc si strainii, in egala masura, si isi pun intrebari in legatura cu capacitatea Romaniei de a-si asuma rolul european in viitor. Subiectul anticipatelor creeaza de multe ori si o anumita incertitudine, nu numai la nivelul cercurilor politice si diplomatice, dar si in mediul de afaceri.
Ceea ce vrea sa faca clasa politica, ca vrea sa faca alegeri anticipate un grup sau cineva, asta intereseaza mai putin. Trebuie sa ne hotaram: ori vrem sa guvernam cu fata catre cetatean, ori vrem sa guvernam pentru noi, pentru clasa politica", a declarat Tariceanu.
In pofida afirmatiilor liderului PNL, democratii sustin ca Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu ar fi convenit miercuri dimineata, la intalnirea de la Guvern, asupra organizarii de alegeri anticipate in prima jumatate a lui 2007. Potrivit Mediafax, surse din conducerea PD au declarat ca alegerile anticipate se vor organiza dupa Pasti.