In Tecuci a inceput un adevarat razboi intre o parte a presei locale si primarul orasului, Eduard Finkelstain. Mai exact, o parte dintre jurnalistii tecuceni considera ca edilul face politie politica.



La propunerea edilului sef al Tecuciului, consilierii locali au aprobat un Regulament de acreditare a reprezentantilor presei pe linga Consiliul Local si Primaria Municipiului Tecuci si o lista care cuprinde categoriile de documente produse si/sau gestionate, potrivit legii de Primaria Municipiului Tecuci, care constituie informatii de interes public. "Primarul, care este membru PD, a sustinut in Consiliul Local doua proiecte care au si fost votate prin care se limiteaza accesul presei la informatiile de interes public. El sustine ca un ziarist isi va pierde acreditarea primita de la Primarie daca nu va respecta Codul deontologic al jurnalistului. Dar cine este el sa faca acest lucru? Vrea sa tina sub papuc presa locala si inventeaza tot felul de reguli", ne-a spus Cristi Calmuc, redactor-sef la publicatia "Telegraf-expres" din Tecuci.

De cealalta parte primarul tecucean si-a motivat propunerea de a controla accesul presei in sediul Primariei prin faptul ca toata lumea intra in biroul sau fara sa stea la rind. Eduard Finkelstain mai doreste si ca reprezentantii presei sa intre in sediul Primariei doar daca au depus mai intii la secretariat un Curriculum Vitae. "La mine, in Primarie, presa are parte de o foarte mare libertate, ziaristii afla si grosimea stratului de asfalt, nu doar citi bani s-au dat pe un drum. Mi se pare ceva normal ca un ziarist, cind vine la mine, sa aiba si un CV. Asa cum presa imi stie mie activitatea, asa si eu trebuie sa stiu pe cine am in fata ochilor", a explicat edilul.



Dorinta primarului e veche



Precizari in aceasta directie au fost facute si de reprezentantii Prefecturii Judetului Galati. "Stim de aceste intentii inca din iunie, cind am respins doua hotariri ale Primariei pe acest subiect. Acum, pe 27 august, CL Tecuci a mai adoptat o hotarire, pe care o vom ataca in justitie daca o vom considera ilegala", a precizat in numele Prefecturii purtatorul de cuvint Emanuela Turcu. Un punct de vedere in ceea ce priveste aceasta poveste ne-a fost oferit si de liderul organizatiei sindicale MediaSind, Cristi Godinac. "Exista un singur Cod deontologic al ziaristilor. Din cite inteleg eu, primarul din Tecuci vrea sa inventeze unul nou. Vom analiza subiectul cu mare atentie si vom decide in scurt timp ce trebuie facut", ne-a spus liderul de sindicat.