Primarii liberali i-au cerut premierului si, totodata, sefului de la partid, Calin Popescu-Tariceanu, sa-i consulte inainte de a initia acte normative referitoare la administratia publica.
Presedintele organizatiei Bucuresti a PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri ca premierul Tariceanu a fost de acord cu aceasta solicitare. a€žOrice modificare a actelor normative produce perturbari in administratie, si din acest motiv este nevoie sa fim consultati inaintea€œ, a spus Victor Orban dupa lucrarile Ligii alesilor locali ai PNL.
ßeful liberalilor bucuresteni a mai mentionat ca primarii au solicitat, intre altele, si a€žstoparea mascarii deficitului bugetar prin transferarea lui catre autoritatile localea€œ, cum ar fi obligatia primariilor de a suporta, din surse proprii, o parte din banii necesari pentru plata salariilor personalului didactic pentru care nu au fost asigurate suficiente resurse de la bugetul central.

Politia, in subordinea consiliilor locale

Liga alesilor locali liberali a mai solicitat si transferul unor servicii de politie din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) in cea a consiliilor locale, conform legislatiei UE.
Presedintele ligii, Florin Anghel, a explicat ca este vorba despre serviciile de paza si ordine, circulatie si evidenta populatiei din cadrul politiei fiecarui judet.
Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat la randul sau ca pana la sfarsitul lunii viitoare vor fi formulate amendamente la legislatia actuala, astfel incat descentralizarea in acest domeniu sa se poata produce efectiv.
Mircia Muntean, primarul municipiului Deva, a explicat ca reprezentantii ligii au discutat cu premierul aceasta problema, iar Tariceanu s-a declarat de acord.
Ludovic Orban a spus insa ca principalele piedici in calea acestui transfer sunt reprezentate chiar de catre sefi din politie. El sustine ca in prezent exista mai multi generali de la conducerea Politiei romane care se opun acestui proiect. a€žTransferul unor servicii ale politiei in subordinea consiliilor locale este singura posibilitate de a sparge mafia generalilor, care tolereaza infractoriia€œ, a subliniat Orban.