Edilii-sefi din comunele doljene sunt dezinteresati de dezvoltarea infrastructurii rurale. Cu toate ca guvernul a pus la dispozitia primariilor din zonele rurale suma de 10.000 de miliarde de lei vechi pentru urmatorii trei ani pentru proiecte de infrastructura, doar 12 primari din Dolj s-au aratat dispusi pana in prezent sa acceseze fondul.
Programul propus de guvern prin Ordonanta nr. 7/2006 vizeaza dezvoltarea infrastructurii in mediul rural prin realizarea de poduri, podete, punti pietonale, alimentari cu apa potabila, precum si lucrari de canalizare si epurare a apei. Desi banii oferiti nu sunt deloc putini, iar demersurile necesare pentru depunerea cererii de finantare nu ingroapa autoritatile locale in hartii, primarii doljeni ar putea ramane fara banii de la guvern. Din spusele prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, foarte putini edili au intocmit studii de fezabilitate pentru obiectivele vizate de guvern. "Am vorbit deja cu primarul din Predesti care doreste sa refaca podul peste paraul Meretel din localitate. Are studiul de fezabilitate intocmit si valoarea totala a proiectului este de zece miliarde de lei. Prin Ordonanta nr. 7/2006 guvernul finanteaza lucrarile de infrastructura, insa in Dolj nu exista documentatii tehnice realizate pentru toate obiectivele", a precizat prefectul Giugea.
Din 104 primari, doar 12 vor infrastructura gratis
Desi zeci de poduri si podete au fost distruse anul trecut de inundatii, dintre cei 104 primari de comune din Dolj, doar 12 s-au aratat cat de cat interesati de oferta guvernului. Chiar si asa, reprezentantii prefecturii nu sunt siguri ca pe listele trimise de institutie catre ministerul de resort se vor afla toate cele 12 consilii locale. "Am trimis adrese prin intranet catre toate primariile doljene cu informatii legate de aceasta noua oportunitate de finantare. In plus, am luat legatura si telefonic cu primarii pentru ca multi nu au accesat adresa trimisa de noi prin reteaua intranet si am ajuns la concluzia ca 12 primarii au studii de fezabilitate deja intocmite sau sunt dispuse sa le realizeze in termenul stabilit. Oricum, pana pe 30 iunie vom avea o imagine clara asupra proiectelor pe care le vom sustine pentru a o trimite la Ministerul Transporturilor", a spus Loredana Nita, consilier in cadrul Serviciului de Integrare Europeana din Prefectura Dolj.
Primarul din Predesti - interesat de bani pentru podete
Primul care a raspuns informarii facute de Prefectura Dolj prin reteaua intranet a fost primarul comunei Predesti, Gicu Bogdan, care a trimis deja documentatia necesara pentru depunerea cererii de finantare. Acesta a declarat ca urmeaza sa fie aprobata in cadrul sedintei de consiliu local partea de cofinantare de 10% care revine comunitatii locale, dupa care Consiliul Local din Predesti va trimite la Bucuresti cererea de finantare. "In sedinta urmatoare de consiliu local va trebui sa facem o rectificare de buget pentru a prinde si partea de cofinantare de 10% din suma totala. De fapt, avem doua poduri care trebuie refacute, cel de peste paraul Meretel, pe care vrem sa-l refacem acum, si unul peste paraul Raznic. Ambele poduri au fost afectate de inundatiile din toamna anului trecut si de cele din primavara, dar cel de peste Meretel este mai important pentru ca face legatura intre drumurile judetene 606 si 606B, precum si intre mai multe sate ale comunei Cernatesti", a mentionat primarul din Predesti.
Cum se obtin banii
Depunerea cererilor de finantare se face in perioada 12 iulie - 10 august 2006, iar incepand cu 6 iulie se pot face si inscrieri on line, conform instructiunilor care vor fi publicate pe site-ul www.cancelarie.ro. Valoarea minima a unui proiect depus de consiliile locale este de 400 de milioane de lei vechi si cea maxima de 40 de miliarde de lei. Cererile de finantare depuse de consiliile locale vor fi analizate si selectate de o comisie pentru determinarea oportunitatii proiectelor.