La Centrul Roman de Afaceri "Marea Neagra" s-a desfasurat, in perioada 13-14 iulie, Adunarea Generala a Asociatiei Municipiilor din Romania, la care au participat peste 100 de edili locali din cele mai mari orase ale tarii, alaturi de membrii conducerii AMR si ministri si secretari de stat din cadrul mai multor ministere.
In urma discutiilor purtate de edilii locali au fost trase mai multe concluzii, printre care se numara nevoia de o mai buna colaborare intre administratia locala si cea centrala, deblocarea cat mai grabnica a posturilor de functionari publici, ramase vacante, gasirea unor solutii rapide pentru amortizarea impactului pe care il presupune disparitia subventiilor la energie termica de la 1 ianuarie 2007. Totodata, primarii ai caror orase fac parte din Asociatia Municipiilor din Romania vor elabora o "lege a primarului", imperios necesara la ora actuala, intrucat, mai ales in momentul in care edilul sef al unei localitati este chemat in instanta, el este chemat in calitate de persoana fizica si nu ca reprezentant al institutiei. "In tara sunt peste 3.000 de primari. Legislatia are in privinta acestora o mare lacuna - aceea ca institutia primarului nu se delimiteaza de persoana fizica a acestuia, fiind astfel o "struto-camila".

Lege necesara pentru a lua de pe umerii primarului intreaga responsabilitate a institutiei

Astfel ca, in fata instantei, este chemat primarul ca persoana fizica si nu institutia primariei, fireste, in cazul in care nu este vorba despre incalcarea legii ca persoana particulara. In concluzie, o astfel de lege este necesara pentru a lua de pe umerii primarului intreaga responsabilitate a institutiei", a declarat Patru Filip, primarul municipiului Oradea si vicepresedintele Asociatiei Municipiilor din Romania. Legea Primarului urmeaza sa fie elaborata de AMR, urmand sa fie inaintata spre consultare atat administratiei publice centrale, cat si populatiei. Taxele speciale au fost un alt subiect abordat de catre edilii locali prezenti la Adunarea AMR, marea majoritate a acestora fiind de acord ca fiecare administratie publica locala trebuie sa isi stabileasca singura sumele respective. Cazul Constantei, afirma Adriean Videanu, presedintele AMR, va fi exceptia de la regula: "Este un caz particular si nu putem "ciunti" un principiu, cel al autonomiei administratiei publice locale, pentru un caz singular", a concluzionat Videanu.