Nu stiu cum or fi primariile din Occident, dar am gasit una in Oltenia care bate de departe toate suratele ei din aceasta zona a tarii: Prundeni, Valcea. De la table electronice si dusuri cu masaj pentru elevi, la ateneu satesc si televiziune locala, toate se nasc aici peste noapte, gratie unor proiecte europene istete. Sau visurilor marete ale primarului Horascu...

Nu am plecat la Prundeni cu ideea de a compune un articol primariei si stapanului ei, Ion Horascu. Aflasem ca ajunsesera in comuna niste belgieni care invatau sa serveasca masa pe plaiuri romanesti (ulterior mi-am corectat informatiile: venisera 18 cercetasi din Bruxelles, pentru a socializa si a educa in spiritul cercetasiei copiii din comuna) si asa am batut in usa primarului. M-a intampinat zambitor, chiar prea zambitor pentru o prima intalnire. Curand am aflat si motivul: edilul e de formatie jurnalist, deci afisarea permanenta a celor doua randuri de dinti albi si lucitori era rezultatul indelungatei experiente in slujba cetateanului.

Milioanele europene, cu gramada

Am intrat in problema de la bun inceput. Adica interlocutorul mi s-a prezentat ca fost ziarist la Scanteia, cofondator al postului de radio Horion (coincidenta nu este deloc intamplatoare, a tinut sa precizeze) si, actualmente - intinzandu-mi ceremonios cartea de vizita verde-praz taiata cam din topor - "mayor" in "Prundeni City Hall" din "Valcea County" (in traducere, primar in Prundeni, judetul Valcea). Pentru o mai buna documentare a vizitei belgienilor in comuna, Ion Horascu mi-a intins si doua coli A4, pe care se desfasura cu scris mic un interviu recent cu Domnia sa, pe tema "Calitatea proiectelor face adevarata presiune asupra finantatorilor" - adica un fel de "Hai sa ne laudam, daca tot avem cu ce". Din vorba-n vorba, cum se cade unor oaspeti politicosi, purcedem asupra proiectelor. Discutam despre "After school" - program implementat pentru prima data in Romania la Prundeni, de la 1 iulie, si despre care GdS a scris saptamana trecuta. In treacat, au fost amintite si celelalte proiecte aflate in desfasurare anul acesta si insumand peste 100 de milioane de euro, suma oferita calduros de Uniunea Europeana.

Ia proiectul, neamule!

Enumeram, pentru acei primari care trudesc la realizarea a trei-patru proiecte nici mari, nici late in cinci mandate: centru de zi pentru persoanele varstnice, centru de informare, consiliere si asistenta a victimelor violentei domestice, infiintarea serviciului public comunitar local de evidenta a persoanei, colectarea selectiva a deseurilor in comuna, modernizarea drumurilor de interes local, infiintarea centrului comunitar de servicii sociale, infiintarea cantinei sociale, economia bazata pe cunoastere (aici se impune o explicatie: curs intensiv de familiarizare cu calculatorul si deprindere a cetatenilor din Prundeni de a-si posta singuri anunturile privind, spre exemplu, vanzarile de bunuri: porci, vaci, gaini, lapte, branza, oua etc.). De asemenea, pe agenda anului in curs a Primariei Prundeni se mai afla: infiintarea unui centru de zi pentru ingrijirea copiilor aflati in situatii de risc, a bazei sportive "Prima Prundeni", a sistemului de canalizare comunal, infiintarea parcului industrial "Valea Oltului", crearea campusului scolar Prundeni, unde parintii prea ocupati isi vor putea lasa copiii peste saptamana, aici fiindu-le asigurate supravegherea, masa si cazarea. Nimeni nu o sa se mai mire cand o sa afle ca alt proiect al lui Ion Horascu este sa realizeze in comuna iluminat ca in Bruxelles, un minunat parc eolian, care sa exploateze resursele de energie regenerabila.

"Bilingva", de circulatie in Prundeni

Buuun... Notez, intreb, ma extaziez. Incantat de efectul produs, Ion Horascu ma ia parinteste de dupa umeri si ma invita sa-mi arate pe viu ca nu vorbeste in dodii. Uitam o vreme de belgieni - pana la urma, astia pot sa mai vina si la anu’! - si plecam intr-un periplu initiatic. Incepem cu primaria.
Este o fosta scoala - constructie veche, din secolul XIX, cu pridvor in stil brancovenesc - intrata in renovare doar de doua luni si in care doar exteriorul a ramas neterminat. Cat priveste interiorul, acesta intrece cu mult definitia pe care o aveam pana acum pentru primariile comunale. De la repartizarea aproape matematica a spatiului pentru birouri - incluzand sala de consiliu, sala de casatorii si chiar studio foto, cu placute bilingve (romana-engleza) la fiecare usa, camere de luat vederi instalate in fiecare colt al incaperilor, amenajarea moderna, mobilierul nou, ghidul electronic informativ in holul de la intrare, grupuri sanitare moderne si pana la personalul amabil si placut, totul demonstra ca se poate, chiar si la tara. Mandru nevoie mare, primarul Horascu mi-a calauzit pasii prin toate cotloanele, dandu-mi si explicatiile necesare si neuitand sa aminteasca, printre randuri, ca numai proiectelor sale ingenioase datoreaza aceasta ctitorie.

Altarul de ieri

Parasim primaria si, la doar cativa metri, ne oprim sa vizitam - v-ati dat seama, Prundeniul este un adevarat muzeu! - fostul sediu al administratiei locale. O cladire micuta si cocheta, in care au mai ramas doar viceprimarul cu cativa functionari - pentru o atmosfera mai aerisita, primesc explicatia. Chiar in hol, troneaza pe o polita bustul edilului-sef turnat in bronz, semnat Anton Barbu de la Panaghia. Cu un asemenea bun venit, nu pot refuza sa patrund tainele fostei primarii. In biroul primarului, imi sunt prezentate principalele evenimente de pe parcursul celor cinci mandate: intalnirea cu Ion Iliescu, cea cu Traian Basescu si cea cu regele Mihai. Alaturi, doua imagini cu o cladire coborata din filmele SF: un proiect "mai futurist" de primarie, explica Ion Horascu, care, din pacate, nu s-a realizat. Inca.
Tabla de la scoala, 20.000 de lei!

Urmatoarea oprire este la scoli. Mergem intai in satul Calina - sa intalnim totusi si cativa belgieni. Apoi vizitam scoala din Prundeni. Dupa acelasi tipic, totul miroase a nou si curat, clasele poarta placute deasupra usii, cabinetele sunt dotate cu plasme abia desigilate, peretii interzic fumatul, consumul de droguri si alte fapte necugetate. Le lipsesc doar tablele electronice, care vor sosi insa curand - si care se ridica la aproximativ 20.000 de lei fiecare!! - tot in urma unui proiect edilitar. Nimic surprinzator, daca ma gandesc ca doar dusul din toaleta baietilor (de care se pare ca este nevoie in scoala, dupa spusele primarului!), cu dimensiuni duble decat cele obisnuite, dotat cu "j’de mii" de butoane si butonase, pentru jeturi de diferite forme, marimi, temperaturi si viteze, pentru masaje variate si nenumarate, costa cam tot atat...
Si un ateneu satesc... de la nasu’

Vizita ia sfarsit. Cu agenda plina de informatii - printre ele, strecurata totusi si intalnirea cu belgienii - ma grabesc sa imi iau ramas bun de la cel mai ospitalier primar. Dau sa plec. Se impune insa inca o oprire:
"Aici este caminul cultural comunal", ma opreste insistent Ion Horascu, aratandu-mi cladirea impodobita cu cele doua stindarde: romanesc si european... "Stiti doar, fiecare comuna are unul. Personal, mie mi se pare o formula invechita. Si lucrez la doua proiecte pentru a o schimba: va avea aici sediul TV Sat Prundeni, adica prima televiziune a administratiei publice de la noi din tara! Si tot aici va lua nastere ateneul satesc! Nu mai este decat in Bucuresti unul, nu?", zambeste cu satisfactie primarul Ion Horascu, lasandu-se fotografiat, in semn de ramas bun, intre cele doua placute deja inscriptionate...
"Va avea aici sediul TV Sat Prundeni, adica prima televiziune a administratiei publice de la noi din tara! Si tot aici va lua nastere ateneul satesc! Nu mai este decat in Bucuresti unul, nu?".
Ion Horascu, primarul din Prundeni - Valcea