Primaria Craiova a anuntat ieri, intr-un raspuns adresat GdS, ca va propune consiliului local peste cateva zile retragerea din societatile comerciale in care este partenera de afaceri cu finantatorul Universitatii Craiova, Adrian Mititelu.

Primaria vrea sa vanda actiunile detinute la SC Fotbal U Craiova SA si la celelalte doua societati, SC Cetatea Banilor City SA si SC Western Gate Residence SA. Municipalitatea s-a trezit coactionara cu Adrian Mititelu si restul familiei sale la ultimele doua firme in urma divizarii societatii care administreaza clubul de fotbal, proces care a creat mari probleme Stiintei in privinta obtinerii licentei pentru campionatul de fotbal, editia 2009-2010. Pe scurt, actionarii SC Fotbal U Craiova SA au aprobat in martie divizarea societatii in alte doua societati, SC Cetatea Banilor City SA si SC Western Gate Residence SA. Prin acest procedeu, datoriile clubului au fost transferate celor doua societati, iar Universitatea Craiova s-a prezentat curata in fata comisiei de licentiere si a primit licenta, dupa un final tensionat. Pentru primarie, divizarea a adus numai probleme. In virtutea celor 1% din actiuni detinute la Fotbal U Craiova, municipalitatea a devenit actionara si la celelalte doua societati, al caror obiect principal de activitate sunt tranzactiile imobiliare, fara sa participe la sedinta actionarilor in care s-a decis acest lucru. Primaria a sustinut ca nu a fost informata despre Adunarea Actionarilor, iar Adrian Mititelu a precizat ca anuntul de convocare a fost publicat in Monitorul Oficial si intr-un ziar cu larga distributie. "Conform Legii nr. 31/1990, convocarea se publica in Monitorul Oficial si intr-un ziar national. Nu este problema mea ca nu au stiut. Si, chiar daca veneau la AGA, ce putere de decizie aveau cu nici 1%", declara Mititelu pentru GdS pe 21 iunie.

Vanzare la mica publicitate

Prinsa la mijloc, primaria a decis sa iasa din schema conceputa de finantatorul Stiintei. "Pentru a iesi din actionariatul celor trei firme, primarul municipiului Craiova va supune spre aprobare consiliului local in sedinta ordinara din iulie 2009 retragerea din societatile comerciale rezultate ca masura a divizarii", se arata in raspunsul trimis GdS de catre primarie. Municipalitatea are partea ei de vina pentru situatia creata. In momentul convocarii Adunarii Generale a Actionarilor clubului de fotbal, aceasta nu avea nici un reprezentant in AGA sau in Consiliul de Administratie, asa cum ar fi trebuit. Ultimii reprezentanti oficiali la club au fost trei consilieri locali, Mihai Neagoe, Rodion Camataru si Elena Serbanoiu. Acestia au fost imputerniciti de Consiliul Local Craiova sa-l reprezinte la club prin Hotararea de Consiliu nr. 81/2005. Dupa alegerile locale din iunie 2008, cand cei trei nu au mai fost alesi consilieri, Consiliul nu a mai avut reprezentanti la club. Din acest motiv, primaria s-a trezit actionara fara voie la trei firme, dintre care doua pline de datorii. Surse autorizate au precizat ca procedeul prin care primaria vrea sa scape de actiuni nu este simplu. "Va fi angajat un evaluator platit de club, care va stabili pretul real al unei actiuni, apoi se va face o oferta clubului. Daca nu le cumpara, atunci se va publica un anunt de vanzare pana cand se va gasi un cumparator", au declarat sursele.