PAID intentioneaza sa incheie un protocol cu autoritatile locale privind asigurarile obligatorii de locuinte, insa ideea nu este agreata de municipalitatea craioveana
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat ieri ca va permite Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) sa se implice in mod direct in vanzarea asigurarilor obligatorii de locuinte pe care le emite (denumite polite PAD). Anterior acestei decizii, politele de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor erau emise de PAID, dar vandute doar de cele 13 companii membre.
"Toate aspectele privind vanzarea politelor de asigurari obligatorii ale locuintelor vor fi stabilite prin protocoalele incheiate de PAID cu autoritatile statului, care vor accepta sa sustina acest demers al carui unic scop este acela de crestere a gradului de cuprindere in asigurare, cu respectarea legislatiei in vigoare", a declarat, pentru HotNews.ro, Mirela Antohi, directorul general de comunicare al CSA.
Primariile sunt cele vizate de PAID pentru incheierea unor astfel de protocoale, dar si alte entitati, cum ar fi asociatiile de proprietari, iar cetatenii ar putea merge si incheia direct politele obligatorii la sediul acestora. Masura este menita sa creasca numarul de locuinte din tara care trebuie asigurate in mod obligatoriu impotriva a trei riscuri, cutremure, alunecari de teren si inundatii, termenul-limita stabilit de Ministerul Administratiei si Internelor fiind 15 iulie.

"Nu ne intereseaza comisionul"

Decizia luata de conducerea CSA privind colaborarea dintre PAID si autoritatile locale poate transforma primariile sau asociatiile de proprietari in vanzatoare de polite, idee neagreata la nivel de Craiova, mai ales ca aceasta operatiune ar putea aduce si un comision celor care incheie polita.
"Nu acesta este scopul nostru, al primariei. Daca este sa-l ajutam in vreun fel pe om, o facem pentru ca asa este normal, nu pentru bani. O sa vedem cu ce protocol vin, o sa analizam situatia impreuna cu juristii nostri, insa, repet, nu pentru vreun comision", a spus viceprimarul Marinica Dinca.
Nici din partea asociatiilor de proprietari din Banie PAID nu ar putea gasi mai multa intelegere. "S-a mai incercat o astfel de colaborare acum sase luni de catre niste inspectori de la firmele de asigurari, dar fara rezultat. Nu ne apucam sa facem lucruri din astea pentru ca intram in dizgratia oamenilor, cu atat mai mult pentru vreun comision", a precizat si Vasile Calciu, administratorul Asociatiei G5, din cartierul Brazda lui Novac.
Proprietarii isi pot indeplini obligatia de asigurare fie prin incheierea unei polite obligatorii PAD, care poate fi emisa numai de catre PAID, fie prin incheierea unei asigurari facultative, cu conditia ca aceasta sa ofere acoperire inclusiv pentru cele trei riscuri de baza considerate obligatorii.