Obligativitatea contractelor de inchiriere a meselor din piete a eliminat posibilitatea perceperii chiriei pe ochi frumosi
De la 1 ianuarie 2011, societatile comerciale care vand in pietele Craiovei sunt obligate sa incheie contracte de inchiriere cu durata de un an pentru mesele pe care le ocupa. Masura pare sa fie de bun augur, aducand incasari record nou-infiintatei SC Piete si Targuri Craiova SRL, in detrimentul casierilor, care bagau o parte din bani in propriul buzunar, dar si al "pilosilor", de la care se lua chiria "pe sarite".
Pana anul trecut, taxa zilnica, incasata de la mese de casiere, lasa loc de spagi si pile, in dauna comerciantilor de buna-credinta. Spre exemplu, daca o societate comerciala detinea patru mese intr-o piata, casiera putea sa cada la intelegere cu patronul respectivei firme ca sa micsoreze suma ce ajungea la buget. Totul era foarte simplu: patronul platea chiria doar pentru doua mese (doua fiind "declarate" libere), dar casiera ii taia chitanta doar pentru una singura, bagand, la randul ei, jumatate din incasari in buzunar. La buget ajungeau astfel banii doar pentru una dintre cele patru mese date cu chirie.
Si asta, in ciuda unei hotarari a consiliului local din 2005, care prevedea obligatia inchirierii meselor numai pe baza de abonament, cu plata anticipata. Hotararea nr. 126 din 2005 nu a fost niciodata aplicata, pe motiv de "fluctuatie a agentului economic in ocuparea numarului de mese", dupa cum se arata intr-un raport intern al Serviciului Public Administratia Pietelor si Targurilor Craiova.
Media incasarilor s-a triplat

Intamplator sau nu, imediat cum Gheorghe Calinoiu a fost schimbat - la mijlocul anului trecut - de la sefia Administratiei Pietelor, incasarile acestui serviciu public aproape s-au dublat, ajungand de la o medie de 6.300 de lei pe zi la peste 11.000. Si asta nu e tot. De la 1 ianuarie 2011, toate societatile comerciale care vand in pietele Craiovei au fost obligate sa incheie contracte cu Administratia Pietelor, serviciu public local transformat zilele trecute in SC Piete si Targuri Craiova SRL. Contractele sunt valabile un an, astfel ca firmele sunt obligate sa achite chiria si pentru zilele in care nu vin sa vanda in piata. Chiria trebuie achitata pana la sfarsitul lunii curente. Cei care nu o fac sunt lasati inca o luna sa utilizeze mesele inchiriate, dar vor plati chiria restanta cu penalitati de 0,05% pe zi de intarziere. Daca nici dupa o luna nu si-au achitat datoria, raman fara mese. "Noul sistem ne-a adus incasari considerabil mai mari la buget. In medie, acum incasam doar din chiria pentru mesele din piete circa 20.000 de lei pe zi. Pe 31 ianuarie, am avut insa incasari record, care au ajuns la 50.000 de lei", a declarat Bogdan Apostol, directorul SC Piete si Targuri Craiova SRL.