Incepand din acest an, municipalitatea craioveana este obligata sa realizeze o harta a zonelor zgomotoase din oras.
Primaria Craiova are nevoie de 2,5 miliarde de lei pentru a intocmi o harta a zgomotului din oras, demers obligatoriu, impus de o directiva a Uniunii Europene, prin care se urmareste depistarea si masurarea nivelului de zgomot din zonele aglomerate. Dupa ce vor intocmi harta, autoritatile locale trebuie sa puna la punct planuri de actiuni pentru prevenirea si reducerea zgomotului ambiental. "Speram ca la rectificarea bugetara din luna iulie sa includem si cele 2,5 miliarde de lei pentru intocmirea hartii. Am primit deja ofertele catorva firme din tara care se ocupa de aceasta problema si cand stim ca avem banii pusi deoparte vom organiza o licitatie. Cea mai tentanta a fost oferta Universitatii din Craiova care e dispusa, cu bani mai putini, sa realizeze harta alaturi de o firma de specialitate din Bucuresti", a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.
Potrivit vicelui, in zonele in care se vor identifica valori ale zgomotului depasite se vor estima persoanele afectate, urmarindu-se acoperirea sursei de zgomot.
Dupa intocmirea hartii, craiovenii vor avea dreptul sa ceara consultarea ei, pentru a sti daca sunt afectati sau nu de zgomot. Conform HG nr. 321/2005, harta se reactualizeaza o data la cinci ani. In ceea ce priveste planurile de actiune, primaria trebuie sa protejeze zonele linistite din aglomerari impotriva cresterii nivelului de zgomot. Pentru o descriere exacta a zgomotului ambiental se vor calcula indicatorii din fiecare zona. Harta trebuie sa puna accent, in principal, pe zgomotul produs de traficul rutier, zonele industriale, aeroporturi.
Aceasta va avea un rol definitoriu pentru eliberarea autorizatiei de constructie sau functionare pentru diferite cladiri, care pot avea un impact negativ asupra ambientului zonei de amplasament. De asemenea, in acest mod o persoana va sti in ce fel de zona urmeaza sa isi ridice o locuinta. Astfel, realizarea hartii ar putea influenta craiovenii sa se deplaseze mai mult spre zonele periferice, acolo unde este mai multa liniste.