Primaria Craiova pune la cazna bugetul orasului, pe care vrea sa-l impovareze cu un imprumut de inca 20 de milioane de euro. De parca in afara birourilor sefilor municipalitatii nu ar sufla vantul crizei, acestia propun cu seninatate consilierilor locali sa voteze contractarea unui imprumut bancar pentru finantarea "scaldatoarei" din Fata Luncii si a unui centru multifunctional la targ.

Cu un buget local care gafaie si cu un primar care sta cu limba scoasa dupa ajutor de la guvern, primaria se comporta ca o dama de lux. Cheltuieste in nestire bani pe lucrari a caror utilitate in vremuri de criza se vede abia prin gaura cheii de la cabinetul primarului. Cand guvernul strange cureaua bugetara si se smiorcaie in direct natiunii ca Romania risca sa intre in incapacitate de plata, primarul Antonie Solomon dovedeste ca nu i-a ajuns imprumutul de acum trei ani pentru modernizarea centrului si reabilitarea strazilor. Vrea sa amaneteze veniturile la buget pe urmatorii 20 de ani pentru finantarea zonei de agrement nautice din Lunca Jiului si a centrului multifunctional de la targ. Primarul a luat aceasta decizie dupa ce oficialii de la Bucuresti nu i-au mai oferit suportul pe care il astepta, dar, cu toate acestea, Solomon stia ca nu va avea bani suficienti pentru finantarea ambelor proiecte. Nici despre imprumut nu a suflat o vorba. Si, dintr-odata, fara sa consulte opinia publica, i-a plesnit pe consilieri cu aceasta propunere. Cu ce bani va fi platit imprumutul, atata timp cat bugetul actual nu permite finantarea lucrarilor? Cu cele viitoare, evident, asa cum scrie si in raportul de fundamentare ce poate fi studiat pe pagina de internet a primariei. Raport care nu tine cont de criza financiara actuala si de posibilele ei efecte mai puternice din anii ce vor veni. Nu, pentru primarie se anunta vremuri de investitii puternice, craiovenii vor castiga sute de euro pe luna, iar orasul va deveni cel mai important centru industrial al tarii. Altfel, nu poate fi interpretat optimismul care emana din raport. "Conform bugetului de venituri si cheltuieli al Consiliului Local al municipiului Craiova pe anul 2009, veniturile proprii pe anul 2009 sunt in valoare de 304.719.000 de lei si pentru anii urmatori estimam o crestere a acestora cel putin la nivelul ratei inflatiei", se arata in raport.
Realitatea contrazice spiritul tineresc al analistilor primariei. Veniturile proprii previzionate pe 2009 sunt mai mici decat cele de anul trecut, cu trei milioane de lei. Repetam: mai mici, nu mai mari. Asta inseamna ca primaria se asteapta sa incaseze mai putini bani de la populatie si firme. De ce oare? Pentru ca e criza si lumea castiga mai putin. Dar nu-i bai! Vom avea strand cu valuri si centru multifunctional in care se pot organiza lansari de carte sau, de ce nu, decernari de premii si medalieri. Sa nu fim intelesi gresit. Cele doua obiective sunt binevenite, mai ales centrul multifunctional, dar sa imprumuti 20 de milioane de euro de pe o piata bancara constipata, care practica dobanzi mari, in vreme de criza ridica semne de intrebare. Mai ales ca primaria plateste deja dobanzi la alte imprumuturi, iar varful de plata incepe din acest an.

O corvoada de 4,5 milioane de euro pe an

Datele pe care vi le prezentam mai jos sunt inserate in raportul de fundamentare de pe site-ul primariei, deci pot fi consultate de fiecare contribuabil. Din documentul municipalitatii aflam ca primaria a contractat in 2002 un imprumut pentru reabilitarea retelei de epurare a apelor uzate pentru protectia raului Dunarea, de 18,4 milioane de euro. Pana in 2010, craiovenii platesc 680.000 de euro pe an, iar din 2011 pana in 2026, vor plati 1.075.333 de euro anual.
Alt imprumut contractat pentru modernizarea centrului orasului si pentru reabilitarea strazilor va scoate din buget 7,4 milioane de lei pe an. Pana acum, primaria a platit doar dobanda, pentru ca a beneficiat de perioada de gratie, dar, din toamna acestui an, va baga adanc mana in conturile din ce in ce mai goale. In prezent, municipalitatea plateste pe anul in curs 8,2 milioane de lei, iar de la anul va plati aproape 112 milioane de lei in contul imprumuturilor asumate deja. Daca il va contracta si pe cel propus, de 20 de milioane de euro, costurile suportate de craioveni vor fi urmatoarele: aproximativ 9,5 milioane de lei (peste doua milioane de euro) pe 2009 si 19,5 milioane de lei (4,5 milioane de euro) pe an, in urmatorii.
Pe site-ul GdS puteti spune daca sunteti de acord cu contractarea acestui imprumut sau daca ati fi dorit sa fiti consultati inainte ca propunerea sa ajunga pe masa consilierilor locali.