Locuintele ANL ridicate in Banie au devenit un vis frumos, finalizarea a zece scari de bloc intinzandu-se pe o perioada de aproape trei ani. In acest timp, sute de tineri traiesc pe unde apuca, in speranta ca vor obtine cu chirie o garsoniera sau un apartament la stat.
Inca un an, atat mai au de asteptat tinerii sub 35 de ani care sperau sa locuiasca intr-un imobil ANL. Cele zece scari de bloc, finantate de Agentia Nationala pentru Locuinte, de pe strada Potelu, nr. 122, care trebuia finalizate inca din 2006, vor fi inaugurate, probabil, abia in 2008. Durata destul de lunga pe care se intinde amenajarea locuintelor este motivata de autoritatile locale prin lipsa surselor de finantare. In acest timp, cei care au de suferit sunt viitorii chiriasi, care constiinciosi si-au reactualizat dosarele in 2006, in 2007 si, obligatoriu, o vor face si anul viitor, pentru a fi inclusi pe lista de prioritati. In acest an, numele celor norocosi, cel putin pe hartie, vor fi date publicitatii la sfarsitul lunii februarie, cand functionarii Directiei de Patrimoniu din primarie si Comisia Sociala vor realiza punctajul pentru fiecare solicitant. Dupa ce lista de prioritati va primi acceptul consiliului local, teoretic, tinerilor nu le va mai ramane decat sa isi ia in primire locuinta. Situatia va fi cu totul alta si in acest an, cand ANL nu va putea sa le asigure solicitantilor un acoperis deasupra capului. Precizam ca in prezent, la Directia Patrimoniu, sunt depuse aproximativ 3.000 de dosare.
Edilii sustin insa ca nu au nici o putere de decizie, deoarece lucrarile nu sunt finantate din bugetul local. "Responsabilitatea noastra este sa intocmim lista de prioritati, iar in cazul in care avem locuintele sa facem repartitiile. Nu putem influenta finalizarea lor deoarece banii vin de la ANL", a declarat Sorin Iordache, viceprimarul Craiovei.
40 de miliarde de lei, costul utilitatilor
Daca anul trecut municipalitatea nu prevazuse suma necesara, in bugetul local, pentru aducerea utilitatilor la cele zece scari de bloc, in 2007 situatia s-a schimbat. Intre timp, functionarii au intocmit un studiu de fezabilitate, in urma caruia s-a stabilit ca este nevoie de 40 de miliarde de lei pentru ca blocurile ANL sa beneficieze de apa, canalizare, caldura, gaze si electricitate. Deoarece locuintele nu sunt finalizate, probabil intreaga suma va fi obtinuta la rectificarile bugetare din timpul anului.
"Doar cateva scari de bloc sunt finalizate. Noi speram ca ritmul de lucru sa creasca in vara si la inceputul lui 2008 sa fie gata toate. Am vazut santierul si sunt slabe sanse ca inaugurarea sa fie facuta la sfarsitul acestui an", a mai spus viceprimarul Iordache.
In acest timp, potentialii beneficiari nu fac decat sa stea pe la usile primariei, sperand ca vor afla o data certa de finalizare a ANL-urilor.
"De cinci ani am dosar la primarie si astept cu sufletul la gura ca poate-poate anul asta o sa prind macar o garsoniera. Am trei copii minori, sunt vaduva si muncesc cu ziua pe unde apuc. Am stat pana anul trecut intr-o casa nationalizata pe care a castigat-o proprietarul si ne-a scos pe toti in strada. Am gasit cu 500 de mii de lei o camaruta la o familie de pensionari si le mai fac si menajul. E vai de capul nostru si ne rugam in fiecare zi sa primim o casa, dar degeaba", a spus Ileana Vasilescu.
Firma constructoare SCADT Slatina sustine ca se lucreaza in continuare, iar unele scari de bloc au fost acoperite, insa nu se pot pune in functiune deoarece lipsesc utilitatile.