Primaria orasului Aninoasa, din Valea Jiului, este la un pas de a intra in faliment din cauza datoriilor de ordinul zecilor de miliarde de lei pe care le-a acumulat catre diversi furnizori de servicii. Primaria a intrat deja in executare silita, dupa ce mai multe firme care au efectuat lucrari comunitare s-au adresat instantei in incercarea de a-si recupera banii. Primarul orasului, Ilie Botgros, declara ca datoriile, care se ridica la 26 de miliarde de lei vechi, s-au acumulat inca din anul 2002, din cauza blocajului financiar generat in principal de Mina Aninoasa, care acum este inchisa. "Este vorba despre o serie de investitii executate in orasul Aninoasa si neachitate, inclusiv contributia pentru programul MARR. Daca incasam tot ceea ce avem de primit, nu ne confruntam cu aceasta situatie. Acum riscam sa ramanem si fara sumele din bugetul local de pe acest an, daca vom fi executati. Sper sa gasim o solutie pentru ca situatia este foarte grava", a declarat Ilie Botgros.
Primarul spune ca, la randul sau, are de incasat, de la Ministerul Finantelor, 40 de miliarde de lei vechi, in contul datoriilor Companiei Nationale a Huilei privind impozitele pe salarii, bani care insa nu au intrat inca in cont.
Solutia pentru acoperirea datoriilor este ca autoritatile locale sa obtina un imprumut bancar, astfel incat sa poata achita furnizorilor banii. "Daca vom lua imprumutul bancar va fi in avantajul nostru, deoarece dobanda la banca este de maximum 15 la suta pe an, in timp ce, daca nu achit datoria, penalitatile sunt de 0,1 la suta pe zi, respectiv 36,5 la suta pe an", a mai spus Botgros.