Craiova are din nou primar dupa mai bine de doua saptamani de vid de putere. Marinica Dinca a fost delegat ieri sa indeplineasca atributele de edil- sef pana la sfarsitul lunii.

Consilierii locali au votat ieri, in sfarsit, delegarea atributiilor de primar catre viceprimarul Marinica Dinca, dupa ce la precedenta sedinta din 12 martie luasera hotararea sa se mai gandeasca. Dinca a obtinut 19 voturi din 27, iar celalalt viceprimar, Teodor Sas, a primit diferenta de opt voturi. Votul de ieri nu a fost lipsit de atacuri din partea consilierilor. Constantin Raducanoiu, de la PSD, i-a intrebat pe pedelisti de ce au amanat atatea zile luarea unei decizii in privinta delegarii atributiilor catre unul dintre cei doi viceprimari. "Cu tot respectul pentru initiatorii proiectului de hotarare, nimeni nu ne absolva de lipsa de profesionalism atat timp cat avem un regulament de functionare a consiliului local. Aceasta sedinta a fost convocata in sapte zile si nu in trei, asa cum scrie in lege. Oportunitatea cerea urgenta, insa procedurile de convocare au mers pe sedinta ordinara, care poate fi convocata doar de primar. 18 zile activitatea in primarie a fost blocata", a declarat Raducanoiu. Acesta le-a spus consilierilor PD-L ce puteau face pentru a grabi lucrurile. "Cine v-a oprit ca pe 3 martie, cei 13 initiatori sa mergeti in arestul IPJ Arges cu un proiect de dispozitie, sa-l semneze primarul Solomon pentru delegarea de competente catre unul dintre cei doi viceprimari?", s-a intrebat retoric Raducanoiu. Legal insa, acest lucru nu era posibil, intrucat Legea nr. 215/2001 republicata prevede ca primarul este suspendat de drept din functie atunci cat este arestat preventiv. Pedelistii au raspuns prin consilierul Gheorghe Albastroiu, care a spus ca, in cazul ambelor sedinte extraordinare, consilierii PD-L au asteptat rezultatul proceselor de la Pitesti pentru a nu delega atributiile, iar Antonie Solomon sa revina in Craiova a doua zi.
Inainte de inceperea votarii, consilierul PNL Pavel Badea s-a declarat nemultumit de Teodor Sas. "Am o nemultumire si deceptie fata de Sas. Speram sa fie mai combativ", a spus Badea. "M-ati si laudat, m-ati si jignit. Poate suntem toti stresati", a replicat Sas. Nota discordanta a facut Dan Cherciu, consilier PD-L. Acesta s-a declarat impotriva curentului de sustinere a lui Antonie Solomon din partea functionarimii din primarie prin manifestatii, bannere sau afise lipite pe geamuri. "Vorbesc in nume personal si nu angajez PD-L. Uman, pot fi intelese manifestarile de sustinere, dar functionarii primariei trebuie sa dea exemplu de respectare a legii locuitorilor din Craiova dupa principiul 'nimeni nu este mai presus de lege'. De la sublim la ridicol nu este decat un pas, asa ca fac o solicitare catre viceprimari sa inlature orice banner care nu isi are locul pe primarie si sa preintampine asta", a spus Cherciu.

Marinica, votat in grup

Votarea la secret nu a durat mai mult de cinci minute. Cu lectia invatata de la partid sau de capul lor, consilierii s-au dus in cabina de vot amenajata ad hoc si au depus votul in urna pazita cu strasnicie de la Constantin Raducanoiu. Apoi, consilierul Albastroiu a plecat cu urna in anticamera de la biroul primarului, unde s-au numarat voturile in prezenta cate unui reprezentant de la fiecare partid. Numaratoarea a confirmat ceea ce stia deja toata lumea. Marinica Dinca a obtinut 19 voturi, iar Teodor Sas - 8. Au votat toti cei 27 de consilieri, toate voturile fiind validate. Plecand de la premisa ca toti cei 15 consilieri PD-L au votat pentru Marinica Dinca, asa cum s-a stabilit la nivel de partid, diferenta de patru voturi a venit ori de la PNL plus PSD, ori numai de la PSD. Pesedistii nu au pus prea mare pret pe modul cum s-a votat. "Noi nu am vorbit inainte. Fiecare actioneaza acolo (in consiliul local - n.r.) in cunostinta de cauza", a spus Raducanoiu. Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a validat ieri hotararea de consiliu prin care au fost delegate atributiile de primar.

La munca!

Imediat dupa ce a primit delegarea atributiilor, noul primar pe termen scurt a declarat pentru GdS ca prioritara este munca. "Trebuie sa muncim mult mai mult pentru ca am ramas in urma cu documentatiile, cu realizarea unor proiecte care trebuie depuse, cum ar fi Planul Integrat de Dezvoltare. 20 de zile inseamna mult. Trebuie sa luam mult din timpul nostru, cel putin in primele patru-cinci zile. Nu au fost facute plati catre furnizori, dar nu sunt probleme, bani exista", a spus Marinica Dinca.